Zachráníme dvanáct miliard, doufala Jourová u Drtinové

17.02.2014 19:41

Už zítra vláda požádá Poslaneckou sněmovnu o vyjádření důvěry. Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) pevně věří, že nedojde k žádným překvapením a všichni poslanci koaličních stran vládu podpoří. Od prezidenta Miloše Zemana, který před hlasováním vystoupí se svým projevem, očekává výhrady. Uvedla to v pořadu Interview Daniely Drtinové na ČT 24.

Zachráníme dvanáct miliard, doufala Jourová u Drtinové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová, krajský lídr ANO 2011

Zeman vládě Bohuslava Sobotky již vyčetl především chybějící informace o příjmové stránce rozpočtu v programovém prohlášení vlády, Jourová se proto domnívá, že ve svém projevu neopomene zmínit určitou skepsi k naplnění vládního programu. A možná prý i přijde s novými výhradami.

Ministryně však vládní prohlášení hodnotí veskrze pozitivně a oceňuje, že se v něm podařilo naplnit předvolební sliby hnutí ANO, zvláště tedy zachování výše daní, plán zavedení prohlášení o majetku a dalších cílů, z nichž mnohé sdílí i se sociálními demokraty.

Nastolit vědomí hodnoty peněz. To je podle Jourové zásadní, pokud se mají ušetřit veřejné peníze. Je přesvědčená, že jen u vypisování a průběhu mnoha veřejných zakázek se dají ušetřit částky v hodnotě několika miliard korun. Další úspory by se podle jejího názoru daly nalézt v oblasti outsourcingu a informačních a komunikačních technologií.

„Předpokládám, že v dubnu nebo v květnu budeme mít mnohem intenzivnější obrázek o možných úsporách. Jsme ve funkci teprve 14 dní, zatím se seznamujeme a rozkoukáváme,“ poznamenala Jourová.

Klíčová je věda a výzkum

Jedním z cílů nové vlády je i efektivní čerpání evropských peněz a právě Jourová patří k nejhlasitějším kritikům dosavadního způsobu jejich využívání. „ Sto procent těchto prostředků by mělo jít na to, aby se naplňovaly cíle nové vlády, protože ta usiluje o prorůstová opatření,“ zdůraznila.

Jen v letošním roce hrozí nedočerpání celkem 24 miliard korun. Jourová ale dle svých slov udělá vše, co bude v jejích silách, aby nějaké miliardy ještě zachránila. „Byla bych ráda, kdybychom to stáhli na půlku. Nezávisí to jen na nás, ale i na ostatních rezortech, které čerpají z eurofondů, na krajích a dalších stovkách příjemců,“ prohlásila.

Za klíčové oblasti evropského financování pak označila především vědu a výzkum, rozvoj krajiny a infrastruktury a takové investice do nově vznikajících firem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…