Záchranu OKD by měl spolufinancovat stát, navrhuje nový vlastník NWR

07.04.2016 15:17

Skupina Ad Hoc Group (AHG), jež je novým vlastníkem společnosti New World Resources (NWR), navrhuje, aby záchranu černouhelné OKD spolufinancoval stát. ČTK to dnes řekl mluvčí AHG Roman Pařík. Skupina podle něj navrhuje řešení, které ušetří minimálně polovinu z 33 miliard korun, které by stála neřízená insolvence OKD. Součástí dohody by mělo být uzavření dolu Paskov. Plán restrukturalizace předložila společnost ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) a ministrovi průmyslu Janu Mládkovi (ČSSD).

Záchranu OKD by měl spolufinancovat stát, navrhuje nový vlastník NWR
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Důl Paskov

Babiš dnes dopoledne ČTK řekl, že mezi varianty řešení situace OKD patří odkoupení dluhů a akcií mateřské společnosti NWR státem nebo teoreticky i společná firma či jiná participace mezi oběma stranami. Mládek pak dnes na twitteru uvedl, že návrh na prodej sta procent akcií OKD předložil AHG už minulý čtvrtek. Skupina podle něj odmítla sdělit sumu, za kterou by OKD a Česko opustila. Ministr průmyslu přitom dříve několikrát zopakoval, že vláda je připravena se podílet na opatřeních na pomoc propouštěným horníkům, neplánuje ale veřejnou podporu pro OKD. Babiš spolu s Mládkem dnes informoval o aktuální situaci v OKD a možnostech řešení na zasedání vlády další ministry. Žádný konkrétní výstup však vláda nepřijala.

"Doporučil bych variantu, aby se firma očistila od všech svých závazků a dlouhodobých smluv, které pravděpodobně nejsou výhodné," řekl dnes Babiš. Tato varianta je podle něj nejlepší za podmínky, že firma bude funkční a bude fungovat dál.

Na začátku března odhadli analytici, které ČTK oslovila, současnou tržní hodnotu NWR kolem 500 milionů korun. Proti roku 2008, kdy se začala obchodovat na pražské a londýnské burze, jde o zanedbatelnou částku. Například analytik Fio banky Jan Raška uvedl, že akcie NWR vstupovala v roce 2008 na burzu za cenu 425 Kč, což tehdy oceňovalo společnost na zhruba 110 miliard korun. Nyní se akcie NWR prodávají kolem 15 haléřů za kus.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík poslal premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a vládě dopis, ve kterém je požádal o účinnou a rychlou pomoc při řešení sociálních dopadů na zaměstnance. "Situace v OKD začíná být kritická. Podle dostupných informací budeme mít obrovské problémy se zajištěním financí," řekl ČTK Pytlík. Situace ve firmě se podle něj zhoršila nejvíce na Dole Paskov. "Razantní snížení ražeb v tomto dole je neodvratným signálem ukončení těžby," uvedl Pytlík.

Hospodářské noviny dnes upozornily na studii, kterou si AHG nechala zpracovat od poradenské firmy Deloitte. Podle ní by v případě krachu OKD dopady na státní rozpočet činily v příštích šesti letech 33 miliard korun.

"Pokud by OKD zkrachovalo, o práci by přišlo naráz nejen přes 13 tisíc zaměstnanců, ale i dalších osm tisíc lidí v návazných profesích. A při započítání dávek v nezaměstnanosti, nižšího výběru daní a sociálního pojištění by dopady na státní rozpočet dosáhly 33 miliard korun v příštích šesti letech. Restrukturalizace a postupný útlum ale také nebudou zadarmo. Zaměstnanost by klesala postupně a celkové dopady na státní rozpočet by byly 17 miliard korun," uvedl dnes hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Firma OKD je ztrátová i přes úsporná opatření, hrozí uzavírání dolů a propouštění. V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních zaměstnanců. Ohrožena jsou i místa tisíců lidí v navazujících profesích.

NWR loni meziročně prohloubila ztrátu na zhruba šest miliard korun (223 milionů eur) z asi 567 milionů Kč (21 milionů eur) o rok dřív. Spolu s poklesem cen uhlí jsou za tím podle analytiků také dopady vysokého dluhu firmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…