Začíná boj o vládní křesla. Lidovcům prý strkají zdravotnictví, ti ho ale nechtějí

16.12.2013 15:47

Po uzavření programové a procesní části koaliční dohody čeká členy vznikajícího vládního uskupení jednání o rozdělení a obsazení jednotlivých ministerstev. Po posledních výrocích je zřejmé, že o Ministerstvo zemědělství je veliký zájem. Naopak na Ministerstvo zdravotnictví, jímž spravovaný obor se již dlouhá období zmítá v systémových problémech a je veřejností bedlivě sledován, se žádná ze stran netlačí. Lidová strana navíc požaduje více ministerstev, než jim dosavaní jednání přiřkla. Uchazeč o vedení vlády, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, hodlá mít jmenný seznam ministrů své vlády do vánočních svátků.

Začíná boj o vládní křesla. Lidovcům prý strkají zdravotnictví, ti ho ale nechtějí
Foto: Hans Štembera
Popisek: vláda, ilustrační foto

Předseda sociálních demokratů nabídl lidovcům místo ministra zdravotnictví. Paradoxně právě lidovci před sedmi lety navrhovali zavedení zdravotnických „regulačních“ poplatků, jejichž zrušení je nyní na pořadu dne. Jenže KDU-ČSL o problémové ministerstvo nestojí. Zprávu o tom přinesl internetový deník iHNed.cz. „Sociální demokracie měla poslední tři roky poplatky jako hlavní téma, tak by to měli zrealizovat," sdělil deníku první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Od zdravotnictví, stejně jako kultury, se všechny tři strany, jednající o vládě, odtahují. Vládní úřad kultury měl připadnout lidovcům, ti jej ovšem rovněž nechtějí. Spekulovalo se i o Martinu Stropnickém, neboť Černínský palác pro sebe reklamují sociální demokrati a armádu jej nechce nechat řídit prezident republiky.

Problém může mít pretendant předsednictví ministerské rady i s obsazením Ministerstva zahraničních věcí. Údajně by v jeho čele rád viděl svého stranického kolegu Lubomíra Zaorálka. Ten se ovšem opět nelíbí Miloši Zemanovi. Předseda ČSSD se ovšem stále ještě nevzdal. „U našich potenciálních členů vlády nevidím žádný důvod pro prezidentovo odmítnutí," uvedl s poukazem na schálení vlády sněmovnou. Vládu sice sněmovna schvaluje, jmenuje ji však prezident republiky.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …