Začíná česko-čínské fórum, k účastníkům promluví Sobotka i Zeman

28.08.2014 6:05 | Zprávy

Na Pražském hradě dnes začíná dvoudenní Čínské investiční fórum, kterého se zúčastní přes 500 čínských a 700 českých hostů z řad politiků a byznysmenů. Dopoledne setkání zahájí svými projevy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a první čínský vicepremiér Čang Kao-li. Večer k účastníkům na slavnostním galavečeru ve Španělském sále promluví prezident Miloš Zeman.

Začíná česko-čínské fórum, k účastníkům promluví Sobotka i Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman s premiérem Bohuslavem Sobotkou

První den budou účastníci fóra debatovat o spolupráci v obchodu a investicích, dopravě a letectví, cestovním ruchu a finančnictví. Mezi konkrétními projekty, které Česko a Čína plánují, je zřízení přímé letecké linky, jež by mohla spojovat Prahu s Pekingem nebo Šanghají. Česko ji chce podpořit pobídkami za téměř 38 milionů korun.

Z nejlidnatější země světa přiletí kromě vicepremiéra a početné delegace zástupců čínských firem guvernéři více než desítky provincií. S Čangem a regionálními představiteli se dnes na okraj fóra setkají Zeman i Sobotka. Guvernéři čínských provincií mají v Praze také podepsat memorandum o spolupráci s kolegy ze střední a východní Evropy. Na jeho základě vznikne společná asociace, která by měla sídlit v Česku.

Obří setkání na Pražském hradě vyvolává i protesty. Česká odbočka Amnesty International kritizuje, že mezi tématy fóra chybí potlačování lidských práv v komunistické Číně. Akci chtějí využít i další organizace k demonstracím za ukončení pronásledování duchovního hnutí Fa-lun-kung čínským režimem.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…