Začínají oficiální akce spojené s výročím založení Československa

27.10.2018 6:49

V Česku dnes začínají oficiální akce spojené s oslavou stoletého výročí založení Československa. Na Hradčanském náměstí se odehraje slavnostní vojenská přísaha, slavnostně se otevře opravená historická budova Národního muzea. Po poledni projdou sokolové centrem Prahy, prezident Miloš Zeman přijme na Pražském hradě velvyslance. Národní divadlo na večer nachystalo slavnostní provedení Smetanovy opery Libuše. Vznik samostatného státu si dnes lidé budou připomínat také v regionech.

Začínají oficiální akce spojené s výročím založení Československa
Foto: prahapamatky.cz
Popisek: Národní muzeum

Na Hradčanském náměstí dopolední přísahu několik set vojáků za účasti prezidenta Zemana a premiéra Andreje Babiše doplní i složení slibu policistů a hasičů. Zeman a Babiš se odpoledne se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim zúčastní také otevření historické budovy Národního muzea po rekonstrukci, která trvala tři a půl roku. Návštěvníci budou mít možnost si muzeum prohlédnout od neděle, připraveny jsou pro ně dvě výstavy k výročí vzniku Československa.

Po oba víkendové dny vláda zpřístupní zájemcům Hrzánský palác na Hradčanech a Lichtenštejnský palác na Kampě. Jen dnes bude otevřená budova Úřadu vlády na nábřeží Edvarda Beneše a lidé se mohou jít podívat také do sídel ministerstev zahraničí, zdravotnictví, školství, spravedlnosti, průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj. Den otevřených dveří má také pražský Obecní dům. Dejvice dnes uvidí generální zkoušku na nedělní vojenskou přehlídku.

Dejvické divadlo večer uvede hru Václava Havla Zítra to spustíme o událostech noci z 27. na 28. října 1918. Stejnou hru v režii Vladimíra Morávka na dnešní večer nachystali také v Brně. Výročí založení státu si dnes připomenou odhalením obnoveného Pomníku svornosti v Břeclavi a pomníku se sochou prvního prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Rudicích na Blanensku. Slavit se bude také například v Ostravě, ve Zlíně nebo v Jablonci nad Nisou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …