Žádná dohoda proti Zemanovi neexistuje, ujišťoval Bělobrádek u Drtinové

02.01.2014 19:38

Už 6. ledna nově se rodící koalice sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců stvrdí podpisy svých předsedů koaliční smlouvu a měla by se zároveň definitivně domluvit na personálním obsazení vlády. Předseda KDU-ČSL a kandidát na vicepremiéra Pavel Bělobrádek v pořadu Interview Daniely Drtinové prozradil, že již neočekává další změny ve jménech budoucích ministrů.

Žádná dohoda proti Zemanovi neexistuje, ujišťoval Bělobrádek u Drtinové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„K žádným změnám už zřejmě docházet nebude. Je to v kompetenci především pana Sobotky, ten by měl tato jména konzultovat s dalšími předsedy a já jsem neslyšel, že by mu naši kandidáti vadili,“ pronesl s tím, že je zvědavý, jak na ně zareaguje hnutí ANO Andreje Babiše.

Na dotaz, zda očekává, jestli prezident republiky Miloš Zeman zčeří vody a skutečně odmítne nějakého z ministrů jmenovat do nové vlády, odvětil, že by nerad předjímal události. „Prohlášení v médiích byla různá, ale já bych vyčkal, uvidíme. Možné je leccos, nechme se překvapit,“ podotkl s úsměvem na rtech. Považuje dle svých slov za rozumné, aby se ještě se Zemanem do jmenování nové vlády osobně sešel.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec před několika dny naznačil, že členové budoucí koalice uzavřeli dohodu, v níž si navzájem slíbili, že jen co sestaví seznam budoucích ministrů, budou za ním všechny tři strany neochvějně stát, a to i proti případným výhradám prezidenta.

Bělobrádek však odmítl, že by o takové dohodě věděl. „Nevzpomínám si na žádnou takovou dohodu, ale předpokládám, že když si každá strana nominuje své ministry, tak jejich seznam Sobotka vezme a ponese jej na Hrad,“ pokrčil rameny.

Odpovědnost nese Sobotka

Celá záležitost tak podle jeho názoru leží v rukách předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, protože právě on jakožto hlavní kandidát na post předsedy vlády jmenný seznam ministrů Zemanovi předloží. Jak by se zachoval v případě, že by Zeman odmítl některého ministra jmenovat, odmítl komentovat. „Ale vy přece kandidujete na pozici vicepremiéra?“ divila se moderátorka pořadu Daniela Drtinová. „To se uvidí, třeba se jím nakonec nestanu,“ odpověděl.

Vyloučil pouze scénář, ve kterém by KDU-ČSL na přání prezidenta vyvinula nátlak na ostatní koaliční strany, aby změnily své kandidáty do čela rezortů. „Kdyby se změnil jakýkoliv ministr, museli bychom přepisovat celou koaliční smlouvu,“ dodal šéf lidovců.

Do roku 2014 si pro sebe, svou stranu a budoucí vládu prý vytyčil mnoho z cílů, z nichž jeden je příprava zákona o státní službě. „Domnívám se, že jeho současná podoba vyžaduje důkladnou revizi,“ vysvětlil Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…