Žádné prodejné děvky. Nový Josef Lux. Šrumec kolem Petra Gazdíka a jeho STANu

06.12.2016 12:05

Nad tím, že hnutí STAN se stává novým jazýčkem na politických vahách, se zamýšlí komentář zveřejněný na serveru Dotyk.cz.

Žádné prodejné děvky. Nový Josef Lux. Šrumec kolem Petra Gazdíka a jeho STANu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Proslov měl také jeden z iniciátorů akce předseda STAN Petr Gazdík

Autor komentáře poukazuje na to, že tvrdit, že v české politice vyrůstá nový Josef Lux, by bylo přehnané. Přesto Petr Gazdík chytře vmanévroval své hnutí Starostové a nezávislí (STAN) do role jazýčku na tuzemských politických vahách, kterým byli lidovci za časů předsedy Josefa Luxe.

Pozoruhodný je především současný vysoký koaliční potenciál Starostů. Je důsledkem úspěchu v podzimních krajských volbách (celkem 9,96 procenta hlasů), ukončení spolupráce s uvadající TOP 09 a také výrazného osobního angažmá Gazdíka při antizemanovské trucoslavě 28. října na Staroměstském náměstí v Praze.

Celý text je ZDE

Díky tomu je podle autora komentáře STAN přijatelný a vítaný pro kdekoho. Pro pravici i pro levici, hlavně však pro oba bloky, které dnes proti sobě nově stojí na české scéně a mezi nimiž dojde ve sněmovních volbách v příštím roce bezesporu k ostrému střetu. Řeč je o babišovsko-zemanovsko-okamurovském táboře bojovníků proti elitám a establishmentu a o skupině tradičních demokratických partají.

Autor komentáře podotýká, že Gazdík výhodu širokého výběru potřebuje. Nejen kvůli případné povolební koalici, ale hlavně pro uzavření předvolebního partnerství. Existuje sice i možnost jít do voleb samostatně a mnozí regionální lídři Starostů, povzbuzení říjnovým triumfem v krajském klání, po tom volají, Gazdík by však měl podle autora komentáře takové hazardérství včas zkrotit. Některé regiony jsou totiž pro STAN propadákové, takže podpora by se v celostátním součtu nemusela přehoupnout přes pětiprocentní volební práh.

Autor komentáře se domnívá, že ideálním partnerem Starostů se zdají být lidovci, jejichž osvědčenou image klidné síly si Gazdík celkem bez obtíží už osvojil. „Za jeho státotvorný projev na Staroměstském náměstí, vyzývající k důstojnosti, odvaze a trvání na hodnotách masarykovského humanismu, by se nemusel stydět ani zmíněný Josef Lux. Navíc právě KDU-ČSL je stejně jako Starostové stranou s vysokým zastoupením v komunální politice a s důrazem na témata zajímající regiony a venkov,“ píše autor komentáře.

Závěrem uvádí, že Gazdík by se už teď měl připravit na to, že může brzy vyfasovat zlomyslnou luxovskou přezdívku Had na šest. „Bude-li to ale kvůli podpoře západního směřování země a polistopadových hodnot, měl by nad tím mávnout rukou,“ dodává autor komentáře na serveru Dotyk.cz.

Na jiném místě přináší server Dotyk.cz rozhovor s lídrem STAN Petrem Gazdíkem. Ten řekl, že z debaty o případné spolupráci nechce vylučovat nikoho kromě komunistů a extremistických stran. „Naším cílem ale je zabránit nástupu jakéhokoli autoritářského režimu a změně orientace Česka směrem na východ. V dalších věcech budeme postupovat podle programových shod,“ uvedl.

Později dodal, že STAN nepůjdou ve spolupráci přes zásadní orientaci na euroatlantické struktury. „Nedopustíme omezování základních svobod občana. Jsme středová strana s orientací na komunální prostředí. A pokud bych si měl vybrat mezi levicí a pravicí, tak spíše pravici. Nevěříme ve větší roli státu a ve větší přerozdělování,“ uvedl.

Prohlásil také, že odmítá zrušení protiruských sankcí, aniž by byly splněny podmínky z minských dohod. „Ale až se budou lámat ledy a někdo Starostům například nabídne dalších 20 miliard v rámci nového rozpočtového určení daní za zrušení protiruských sankcí, tak co?“ zajímalo server. „Leckdo už nám nabízel leccos. Ale ne. S prominutím, my nejsme prodejné děvky…,“ odpověděl Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…