Žádné „semkneme se“. Nevpustíme to sem, slibuje slovenský poslanec Blaha po vídeňském terorismu

03.11.2020 16:56

Slovenský poslanec Ľuboš Blaha (SMER-SD) se na svém facebookovém profilu vyjádřil k teroristickému útoku, k němuž došlo včera večer ve Vídni. „Chraňme si naše děti, naše rodiny, naši identitu, naši mírumilovnou kulturu. Před teroristy, před islamisty, před náboženskou nenávistí. Nevpustíme to sem,“ uvedl mimo jiné Blaha.

Žádné „semkneme se“. Nevpustíme to sem, slibuje slovenský poslanec Blaha po vídeňském terorismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Luboš Blaha, poslanec Národní rady SR

„Když islámští džihádisti vraždili Armény v Náhorním Karabachu, mnozí mávli rukou – prý daleko. Kdy chtěli fanatici z Islámského státu svrhnout sekulární vládu v Sýrii, mnozí mávli rukou – prý ta vláda byla i tak špatná. A ještě kopali do Putina za to, že to tam vyčistil,“ začal svůj komentář Blaha.

„Když islámští teroristi zavraždili ve Francii učitele či odřezali hlavu knězi, mnozí jen odfrkli – daleko. A prý si máme zvykat. Na multikulturní ‚obohacení‘. Když jsme před volbami šli s chlapci ze směru do no-go zóny ve švédském Malmö, kde džihádistické gangy právě zastřelily mladou ženu, mnozí mávli rukou – že to zveličujeme. A prý krajní pravice a xenofobie. A tak. Nyní to mají ve Vídni,“ dodal Blaha s tím, že to je co by kamenem dohodil ze Slovenska. 

„Teroristický útok. Mrtví lidé. Nevinné oběti. Hrůza. Strach. Kde jsou nyní všichni ti sluníčkáři, co mávali rukama? Teroristi klepou na dveře. Na naše dveře. Ještě stále to má chuť někdo zlehčovat? Proboha, vždyť to je i naše Vídeň. Štúrovci tam založili první Slovenskou národní radu. Milan Hodža tam bojoval za Slováky v době války. Od Bruna Kreiského se odvíjela i naše sociální demokracie. Na neutralitu Rakouska jsme hleděli jako na vzor, když nás hnali do NATO. Ve Vídni dělá mnoho Slováků, chodíme tam na vánoční trhy. Je to i naše Vídeň, naše ohrožení, útok na nás. Ještě chce někdo říct, že jsme neměli ‚zaříznout‘ migrační kvóty? Ještě někdo chce vyčítat Robertu Ficovi, že tu nechce ucelené muslimské komunity? Ještě někdo chce říct, že jsme neměli odmítnout marakéšský kompakt? Ještě někdo chce podporovat aktuální nesmysly z EU o přerozdělování migrantů? Ještě někdo chce říct, že jsme rasisti jen proto, že tu nechceme terorismus? Chraňme si naše děti, naše rodiny, naši identitu, naši mírumilovnou kulturu. Před teroristy, před islamisty, před náboženskou nenávistí. Nevpustíme to sem. Jsme s tebou, Vídni!“ zakončil Blaha. 

Za útokem ve Vídni, ke kterému došlo včera večer, stojí podle všeho stoupenec organizace Islámský stát. Mělo jít o dvacetiletého muže s kořeny v Severní Makedonii. Byl v hledáčku policie kvůli teroristickému spolčení. Při útoku byli smrtelně zraněni čtyři lidé, dalších 17 lidí bylo zraněno. Některé servery hovoří o tom, že jeden z útočníků na sobě odpálil pás s výbušninou a dalšího zastřelili policisté, jiné pak uvádějí pouze zprávy o jednom zastřeleném útočníkovi, o pásu s výbušninou pak mluví jako o atrapě.

Ministr vnitra Karl Nehammer vyzval občany Vídně, aby nadále dnes zůstávali doma a vyhýbali se centru města. 

Podle Nehammera Rakousko nasadilo několik jednotek speciálních sil. Ty pátrají po předpokládaných teroristech. Podle Nehammera se jedná o mobilní pachatele, a tak jednotky pátrají nejen v oblasti Vídně. V pohotovosti jsou bezpečnostní složky po celé Evropě. 

K útoku došlo ve večerních hodinách u synagogy v ulici Seitenstettengasse. Pachatelé podle všeho útočili dlouhými zbraněmi, a to hned na šesti místech. Další verzí je pak ta, že šlo pouze o jednoho pachatele, který střílel na více místech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…