Žádní voliči nám neodcházejí, máme analýzy, tvrdí Fiala. A představil kandidátku s bratrem Bendou

06.04.2024 11:06 | Monitoring

Koalice Spolu zahájila kampaň a představila své kandidáty pro eurovolby, které chce podle svých slov vyhrát. Zatímco předseda ODS, premiér Petr Fiala věří, že podpora voličů bude dostatečná, někteří politologové míní, že část lidí už Spolu volit nebude a přejde ke stranám opozice.

Žádní voliči nám neodcházejí, máme analýzy, tvrdí Fiala. A představil kandidátku s bratrem Bendou
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Tisková konference koalice SPOLU o druhém kole senátních voleb.

Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) odstartovala v pátek kampaň do evropských voleb a představila své kandidáty. Učinila tak symbolicky v prostorách pražského Činoherního klubu, kde se v roce 1989 ustavilo Občanské fórum. V divadle visela fotografie Václava Havla a Pavla Landovského. Členové koalice podle svých vyjádření vnímají eurovolby jako pokračování boje za svobodu.

„Bezpečná Evropa, silnější Česko“, to jsou hlavní témata úvodní části kampaně do Evropského parlamentu. Zároveň také zásadní priority, které bude koalice v Evropě prosazovat. Zajistit bezpečí našich občanů, omezit byrokracii pro naše podnikatele a posílit vliv naší země v Evropské unii, to jsou nejdůležitější úkoly pro příští období. Představitelé koalice Spolu věří, že společná kandidátka pomůže efektivněji prosazovat české zájmy a hodnoty.

Předseda ODS a předseda vlády Petr Fiala řekl, že do evropských voleb se podařilo sestavit tým výrazných osobností v čele s Alexandrem Vondrou, se zkušenostmi z evropské politiky. Uvedl, že cílem je posílit hlas naší země v Evropském parlamentu a porazit ve volbách „populisty a extremisty“. „Nesmíme dopustit, aby ČR znovu zatáhli na periferii Evropy. Do těchto voleb vstupujeme s jasným cílem: uspět, posílit hlas naší země v Evropském parlamentu,“ dodal premiér.

Superlídr kandidátky Spolu a europoslanec Alexandr Vondra (ODS) zdlůraznil, že koalice Spolu chce volby do Evropského parlamentu vyhrát. „Místo dnešní konference má mimořádnou symboliku – nejen pro nás, ale pro celou naši společnost. Bylo to totiž právě zde, kde jsme 19. listopadu 1989 s Václavem Havlem založili Občanské fórum. Boj o svobodu, který zde tehdy probíhal, nikdy nekončí. Bránit naše bezpečí je důležitou součástí tohoto boje. Protože bez bezpečí není ani svoboda. Nechceme se voleb jen účastnit, chceme je vyhrát. Volby vnímáme jako střet mezi demokratickými stranami a formacemi jednoho muže,“ zdůraznil Vondra.

„Naší ambicí musí být návrat Evropské unie do ekonomické první ligy a Česka mezi země, které si vedou nejlépe,“ připomněl europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09), že ekonomiky zemí EU zvládly obrovský šok skrze pandemii či energetickou krizi.

Sestavování kandidátní listiny provázely obavy koaličních politiků napříč stranami umístit na zadní místa výrazné osobnosti, které mají potenciál, aby je lidé pomocí preferenčních hlasů vykroužkovali. Kvůli strachu z těchto tzv. skokanů, kteří by mohli kroužkováním přeskákat lídry, se na kandidátku nedostali třeba Miroslav Kalousek, Jiří Pospíšil nebo Hayato Okamura. Místo nich se na „nepostupových“ místech měli objevit méně výrazní kandidáti.

Své by o tom mohli vyprávět Piráti, kteří se – díky podobným praktikám, jež oproti vzájemné dohodě aplikovalo v předvolební kampani pro parlamentní volby hnutí STAN –, málem nedostali do Poslanecké sněmovny.

Jako svou ambici uvedla koalice SPOLU osm europoslanců. Na osmém místě kandidátky se nachází Filip Benda, mladší bratr poslance-rekordmana Marka Bendy. Absolvent Teologické fakulty Jihočeské univerzity celoživotně působí na ministerstvech vedených ODS, jako úředník pracoval v sekreatiátu ministrů Nečase, Vondry a Stanjury.

Devítkou je dlouholetá europoslankyně za lidovce Michaela Šojdrová. Michaela Roubíčková z Ostravy je vedena jako kandidátka ODS, dlouhodobě ale kandidovala za TOP 09. Z dalších jmenujme namátkou Šárku Slavíkovou Klímovou, číslo dvanáct. Pracuje jako PR manažerka v obecně prospěšné organizaci a kromě toho má být předsedkyní Evropské unie žen.

Nebo Adélu Šilar, číslo 19. Někdejší poslanecká asistentka lidovce Ondřeje Benešíka nyní působí coby projektová manažerka v německé nadaci. Z nominantů ODS zaujme na sedmnácté příčce známý politolog Petr Sokol.

Řada politologů však upozorňuje, že vyčistění eurokandidátky od „skokanů“ se může koalici Spolu u voličů nepěkně vymstít. Očekávají také, že část voličů pětikoalici volit už nebude, případně vůbec k volbám nedorazí.

Předseda ODS Petr Fiala v pátek na tiskové konferenci koalice Spolu k eurovolbám řekl, že od občanských demokratů voliči neodcházejí. „Od nás žádní voliči neodcházejí a analýzy, které mám, ukazují, že k žádnému posunu nedochází a ani nemůže docházet,“ prohlásil Fiala v pátek na tiskové konferenci koalice Spolu k eurovolbám.

„Copak by lidé, kteří volili koalici Spolu, přecházeli k nějakým populistickým nebo extremistickým stranám? Nepodceňujme je,“ dodal.

Za připomenutí stojí, že Petr Fiala v minulosti takto zpochybnil nepříznivý průzkum agentury Kantar, podle kterého by sněmovní volby na přelomu února a března vyhrálo Babišovo hnutí ANO se ziskem 38,5 procenta hlasů. Druhá je Fialova ODS, která by samostatně měla 14,5 procenta. Petr Fiala tvrdil, že koalice má k dispozici zcela jiná čísla: „Máme k dispozici ještě naše čísla, s mnohem menšími rozdíly,“ uvedl na platformě X Fiala, který na klesající podporu vládních stran reagoval výzvou k boji proti populismu opozice.

Politologové oslovené Novinkami však se slovy Petra Fialy, že k odlivu voličů nedochází, však nesouhlasí. „Obecně si myslím, že hranice třeba mezi ODS a ANO je poměrně propustná. Určitě bych si tipnul, že je část voličů, kteří nemají problém přejít z ODS k ANO, a obráceně. Není tam tak velká propast, jak to vyznívá z výroku Petra Fialy. Takže bych si úplně nemaloval, že voliči nemají kam odejít,“ dodal.“ řekl Novinkám Miloš Brunclík z Univerzity Karlovy.

Malou ztrátu koalice Spolu vzhledem opozičním stranám připustil i politolog Ladislav Mrklas z CEVRO institutu. „Že by ale přecházeli k ANO nebo SPD v měřítku větším než úplně drobné desetiny procenta, tomu nevěřím. Jsou to rozdílné světy,“ upozornil zároveň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vy lotři už žádné voliče se zdravým rozumem nemáte., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuse3x Zrušen pro pravdu , 06.04.2024 12:31:58

|  10 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …