Žádnou dohodu ohledně dalajlámy jsem neuzavřel, ohradil se Herman

30.10.2016 21:47

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) dnes popřel, že by slíbil, že se s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou nesejde oficiálně. Řekl to ČTK v reakci na tvrzení ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), podle něhož porušil dohodu o tom, že se kvůli česko-čínským vztahům s dalajlámou sejde jen neformálně.

Žádnou dohodu ohledně dalajlámy jsem neuzavřel, ohradil se Herman
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jiří Brady s ministrem kultury Danielem Hermanem

„Nepřipustím, aby mi Peking nebo kdokoliv jiný diktoval, s kým a kde se mám nebo nemám setkávat. To je pro mne naprosto nepřijatelné, a tento servilní a vazalský postoj odmítám,“ prohlásil Herman.

Zdůraznil také, že nikdy nikomu neslíbil, že se s dalajlámou nebude scházet. „Naopak, když taková diskuse byla, tak jsem jednoznačně tento požadavek odmítl s tím, že je v rozporu s mým svědomím,“ řekl. Nynější eurokomisařka a bývalá ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová (ANO) v této souvislosti uvedla, že Herman už před dvěma lety, kdy byla ještě ministryní, na jednání vlády jako jediný z jejích členů řekl, že mu nebude nikdo zakazovat, aby se sešel například s dalajlámou. „Prostě dal vědět, že se tím necítí vázán a že to pro něj je nepřijatelné,“ řekla dnes Jourová ČTK.

Herman dnes potvrdil to, že ho ministr zahraničí žádal o to, aby byl alespoň předem informován, kdyby k takové schůzce typu setkání s dalajlámou mělo dojít. Zaorálek kvůli svému zahraničnímu jednání nebyl předminulé pondělí osobně přítomen na zasedání vlády. Herman uvedl, že proto nemohl ministra zahraničí informovat osobně, ale kolem poledne mu poslal textovou zprávu o setkání s dalajlámou.

„Nikdy jsem ani nesliboval, že se s ním (s dalajlámou) nesejdu tam či onde. Nikdy nic jsem takového neslíbil, protože to je v příkrém rozporu s mým svědomím. A jestli někdo něco takového tvrdí, tak nemluví pravdu,“ uvedl Herman.

Zaorálek v pořadu Partie televize Prima uvedl, že Herman nedodržel dohodu, neboť se s dalajlámou sešel nikoli soukromě, ale oficiálně v sídle ministerstva kultury a za přítomnosti místopředsedů parlamentu. Proto bylo podle ministra následně nutné přijmout prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů o neměnném českém postoji k Číně. O existenci takové dohody mluvil dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce také ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…