Záhadné skupiny. Útoky! A jejich cíle? Padla hrozba. Konfrontace Ruska a NATO jinak

22.04.2023 12:54

Británie není připravena na válku s Ruskem, varuje britský poslanec Bob Seely. Bývalý voják se obává, že by v případě přímé vojenské konfrontace mezi Ruskou federací a NATO, ruské sabotáže mohly zcela paralyzovat kritickou infrastrukturu Západu. Putin se prý na takový scénář připravuje mapováním možných cílů útoků pomocí svých špionážních plavidel. To však není zdaleka jediný problém, kterému Západ nyní čelí ve svém geopolitickém boji s Moskvou.

Záhadné skupiny. Útoky! A jejich cíle? Padla hrozba. Konfrontace Ruska a NATO jinak
Foto: Repro Youtube
Popisek: Odpal jaderné střely

Britský poslanec za Konzervativní stranu Bob Seely se obává ruského útoku na západní kritickou infrastrukturu. Ve svém článku publikovaném na serveru The Telegraph obvinil Moskvu z toho, že vysílá špionážní plavidla k britskému pobřeží za účelem mapování větrných elektráren a klíčových kabelů. Tato zařízení by se prý v případě totální války mezi Ruskem a NATO mohla stát terčem nepřátelských sabotáží. S tvrzením o údajné „podezřelé aktivitě“ ruských lodí v Severním moři minulý týden přišla státní média Dánska, Norska, Finska a Švédska. Moskva považuje obvinění za nepodložená.

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30015 lidí

Poslanec Seely varuje, že Británie není připravená na přímou válečnou konfrontaci s Ruskem. „Někteří z našich nejbližších spojenců, jako je Polsko, přezbrojují nebývalou rychlostí. Kdyby došlo k nejhoršímu, budou připraveni bránit evropskou půdu. NATO však zůstává na moři nebezpečně odhaleno,“ upozorňuje britský zákonodárce, který dříve sloužil v ozbrojených silách. V ohrožení je podle něj zejména energetická bezpečnost. „Celkem existuje zhruba 70 podmořských kabelů a relativně malý počet sabotážních operací by mohl náš svět ochromit bez jediného výstřelu,“ obává se britský politik.

Poslanec Seely je přesvědčen, že ruský prezident Vladimir Putin zvažuje provedení diverzních akcí proti západní klíčové infrastruktuře. „Jak by reagovaly Británie nebo NATO na útoky záhadných skupin ve Spojeném království nebo v Evropě, při nichž by došlo k poškození nebo zničení skladů s palivem? Nebo na sérii nevysvětlitelných závad na podmořských kabelech? Stále nevíme, kdo sabotoval plynovod Nord Stream 2. Opravdu bychom mohli riskovat válku založenou na podezření? Putin tohle všechno ví,“ píše dále poslanec.

Otázka, kdo stál za teroristickým útokem na plynovody Nord Stream 1 a 2, je stále předmětem kontroverze. Někteří západní politici a novináři neváhali ihned po oznámení výbuchů obvinit Rusy z toho, že si své vlastní plynovody poškodili sami. Oceňovaný americký novinář a držitel prestižní Pulitzerovy ceny Seymour Hersch, který už několik desetiletí patří k legendám světové investigativní žurnalistiky, začátkem února přišel s odhalením, že Nord Stream odpálili potápěči amerického námořnictva na rozkaz prezidenta USA Joea Bidena. Ten v minulosti otevřeně hrozil, že v případě ruské invaze na Ukrajinu nechá plynovody odstranit. Na otázku, jak toho chce dosáhnout, prezident Bílého domu loni v únoru odpověděl slovy: „Slibuji vám, budeme toho schopni.“

Spojené státy později přišly s oficiální verzí, že za teroristickým útokem na Nord Stream 1 a 2 stála jakási záhadná „proukrajinská skupina“.

Bob Seely ve svém článku dále píše, že toto století bude provázeno civilizačním střetem dvou světů: tzv. „otevřené společnosti“ Západu a „diktatury“ reprezentované Ruskem a Čínou. Britský poslanec a bývalý voják s hodností seržanta, který byl nasazen mimo jiné ve válkách v Afghánistánu a Iráku, uzavírá svou úvahu větou: „Nechtěli jsme tento boj, ale nesmíme a nemůžeme si dovolit ho prohrát.“

Opačný názor zastává jiný kariérní voják Douglas Macgregor. Ten to v americké armádě dotáhl až na plukovníka předtím, než se stal poradcem exprezidenta Donalda Trumpa. Uznávaný expert na válečnou strategii a zahraniční politiku, podle jehož knih se vyučuje na vojenských akademiích v Izreali, v nedávném rozhovoru pro Red Pilled TV uvedl, že to byl Západ, kdo svou expanzivní politikou vyvolal konflikt na Ukrajině, přičemž situaci přirovnává ke kubánské raketové krizi z roku 1962. Macgregor se však domnívá, že Američané nyní svého rozhodnutí litují, neboť válečné akce nejdou podle plánu.

„Rusové vyhrávají. Ukrajina se hroutí a je na pokraji kolapsu. Uvidíme to v následujících několika týdnech. Rusové vymažou z existence to, co zbylo z ukrajinských ozbrojených sil. Pokud Zelenskyj a jeho kamarádi neuprchnou do Polska nebo někam jinam, Rusko po nich půjde,“ předvídá americký plukovník další vývoj na ukrajinských bojištích. Ani protiruské sankce Západu podle něj nepřinášejí zamýšlené plody, což dokládá letošní zprávou Mezinárodního měnového fondu (MMF), podle níž se ruská ekonomika vzpamatovává. Odhady MMF pro nadcházející období jsou dokonce pro Rusko optimističtější než oficiální tvrzení Moskvy. Zatímco ruské úřady letos počítaly s poklesem HDP o 0,8 procenta, MMF Rusku předvídá růst HDP o 0,3 procenta pro tento rok. Ruská ekonomika má podle předpovědi MMF v roce 2024 růst rychleji než ta americká.

„Rusko je ve velmi silné a zdravé pozici… Putin nikdy nebyl silnější, než je dnes. Ruský národ nikdy nebyl tak sjednocený, jako je dnes,“ říká Douglas Macgregor. Lidi, kteří stále počítají s vítězstvím Ukrajiny, americký plukovník přirovnává k Němcům v Berlíně v roce 1945, kteří stále doufali v konečné vítězství Třetí říše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Docela bych to Anglosasům přál, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedeus ex machina , 22.04.2023 14:21:37
aby jim Rusové nakopali zadek....A pak Polsku......

|  10 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…