Zahradil: Macron sklízí plody toho, co během mandátu symbolizoval

11.12.2018 8:17

Bouřlivá situace ve Francii se dostává do dalšího dějství. V pondělí promluvil francouzský prezident k národu v reakci na hnutí tzv. žlutých vest, které organizuje ve Francii demonstrace za nespokojenost s vládními ekonomickými reformami a rostoucími životními náklady. Hosty Událostí, komentářů byli europoslanec Jan Zahradil (ODS) a europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM).

Zahradil: Macron sklízí plody toho, co během mandátu symbolizoval
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Paříži se konala velká demonstrace důchodců proti sociální politice francouzského prezidenta Emmanuela Macrona

Podle zpravodaje ČT ve Francii Jana Šmída je nynější situace nepředvídatelná. „Nelze předvídat další vývoj,“ uvedl s tím, že v tento okamžik je známé, proč prezident vystoupil až na začátku týdne. „Všechno důležité již řekl premiér,“ řekl Jan Šmíd. Podle něho prezident zatáhl za záchrannou brdu, ale brzdná dráha bude dlouhá, myslí si. Macron svým projevem uznal, že udělal několik chyb.

Jedním z hostů Událostí, komentářů byl europoslanec za ODS Jan Zahradil. Nespokojenost ve Francii má podle něho trošku hlubší kořeny. Podle něj se v zemi materializovala nespokojenost Francouzů s politickou elitou. Přiznává, že si není jistý, jestli prezidentovo oznámení celkovou situaci v zemi zklidní. „Sklízí plody toho, co během svého prezidentského mandátu symbolizoval,“ myslí si Zahradil. 

Hostem Událostí, komentářů byl také živě ze Štrasburku europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM). „Demonstrace ve Francii jsou obvyklým vyjádřením nespokojenosti,“ uvedl v kontrastu například k České republice. Francouzi jsou podle něho na rozdíl od jiných zemí zvyklí vyjadřovat svoji nespokojenost na ulici. Krizi ve Francii pak vnímá v dlouhodobějším horizontu. „Francie prožívá dlouhodobou krizi,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…