Zahradil před volbami: Euro chce jen několik velkých společností

28.02.2014 20:36

ODS chce ve volbách do Evropského parlamentu uspět podobně jako ostatní kandidující strany. Nebo dosáhnout alespoň srovnatelného výsledku. Devět mandátů ovšem nejspíš nevyjde. Myslí si to lídr volební kandidátky Jan Zahradil.

Zahradil před volbami: Euro chce jen několik velkých společností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil (ODS)

V rozhovoru pro server EurActiv.cz Zahradil prohlásil, že by ODS ráda získala vyšší procento hlasů než v podzimních parlamentních volbách. V počtech mandátů by se občanští demokraté rádi vyrovnali ostatním stranám.

Určitě to nebude devět mandátů. Na ty si v těchto volbách nesáhne nikdo

„Zcela otevřeně je si ale potřeba přiznat, že to určitě nebude devět mandátů, které máme dnes. Na ty si v těchto volbách nesáhne nikdo a dokonce si myslím, že žádná strana nedosáhne ani sedmi mandátů, které v tuto chvíli má sociální demokracie,“ tvrdí Zahradil.

Hlavními tématy ODS bude společná měna euro a také konec pravidelného stěhování europarlamentu z Bruselu do Štrasburku. „Témata nám připadají relevantní, protože každé z nich v sobě obsahuje nějakou symboliku. Navíc se týkají peněženky občanů,“ míní šéf kandidátky.

Referendum by mělo být i v případě přistoupení do eurozóny

Zahradil tvrdí, že podmínky existence eura se za posledních deset let dramaticky změnily. „Pokud jsme schvalovali vstup Česka do EU v referendu, tak bychom tak měli učinit i v případě přistoupení do eurozóny. Vláda by pak na základě výsledků měla začít pracovat na vyjednání trvalé výjimky, aby Česká republika euro nikdy nepřijala,“ navrhuje europoslanec.

Euroskepticismus má podle Zahradila naději. Řada podnikatelů ale i zaměstnanců má prý výhrady vůči řadě regulací a směrnic, kterými EU zahlcuje Česko.  Existují i obavy z přijetí eura. „Kdo po euru volá, je jen několik velkých dcer nadnárodních koncernů. Je to logické, ale určitě na tom nelze stavět. V tomto státě žije deset milionů občanů a ne všichni jsou zaměstnanci těchto velkých společností,“ upozornil Zahradil.

Sobotkova vláda prý zařídí, aby klesaly ceny energií. Přitom je to ČSSD, kdo je v EU zvyšuje

Zrušení štrasburského sídla Evropského parlamentu by se tak podle Zahradila stalo symbolem neplýtvání veřejnými prostředky.

ODS také prosazuje téma zabránění nárůstu cen energií tím, že se nebudou tolik podporovat obnovitelné zdroje energie. „Kromě toho, že to podryje základy evropské ekonomiky, tak to i výrazným způsobem zdraží energie. To nemůžeme připustit. Sobotkova vláda říká, že zařídí, aby ceny energií klesaly, ale je to jeho strana, která v Evropském parlamentu navyšování klimatických cílů podporuje,“ připomněl Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…