Zahraniční média si všimla Zemanova mlčení k výročí invaze v 1968

21.08.2018 19:15

Zahraniční média si dnes povšimla mlčení prezidenta Miloše Zemana k 50. výročí vojenské invaze zemí Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Podle Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda RFE/RL se projevy sympatií daly očekávat odkudkoli ve světě, jen ne z Hradu. Server Politico či německá rozhlasová stanice Deutsche Welle uvádějí, že za to je hlava státu terčem kritiky zejména pravicové opozice.

Zahraniční média si všimla Zemanova mlčení k výročí invaze v 1968
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem, který se natáčel na Vysočině.

„V Česku a na Slovensku se očekával projev sympatií a vzpomínek ze všech koutů světa ve vzpomínce na 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, která rozdrtila probuzení pražského jara. Kromě jednoho místa – Pražského hradu,“ uvedlo dnes RFE/RL na svém webu.

„Český prezident Miloš Zeman, jeden z nejsilnějších spojenců ruského prezidenta Vladimira Putina v rámci Evropské unie, 21. srpna nepronese žádný projev, ani se nezúčastní žádných pamětních akcí,“ pokračovala rozhlasová stanice.

Podle ní se tak „zvýraznil jeden z nejspornějších prvků pětiletého působení 73letého Zemana jako hlavy státu“. Mezi další kontroverzní body RFE/RL zařazuje Zemanovu „zjevnou vazbu na Rusko“ a jeho opakované výzvy k odvolání západních sankcí a zlepšení vztahů s Ruskem.

Agentury a další média si všímají, že projev přednesl naopak český premiér Andrej Babiš, který byl ale vypískán. Rovněž poznamenávají, že za situace, kdy Zeman mlčí, odvysílá Česká televize projev jiné hlavy státu, která má zájem vyjádřit se k výročí srpna 1968: slovenského prezidenta Andreje Kisky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…