Zajímavé pohledy: Uprchlíci, jsme hrdí, že jdete k nám! Češi, styďte se

04.08.2015 9:16

Server Britské listy přinesl v překladu text Michaly Bendixen, která žádá uprchlíky, aby přijeli do její vlasti, do Dánska. Původní text přinesl server The Guardian. Podle Bendixen by totiž měli být obyvatelé hrdí a vděční, pokud lidé v tísni a nebezpečí přicházejí do našich zemí pro ochranu a mír.

Zajímavé pohledy: Uprchlíci, jsme hrdí, že jdete k nám! Češi, styďte se
Foto: archiv
Popisek: Dánsko, ilustrační foto

„Dánská a britská vláda vás vidí jen jako přítěž. Vím ze svých setkání se stovkami uprchlíků během let, že to není pravda. Chcete pracovat, chcete se vzdělávat a přijíždíte s množstvím zdrojů,“ píše uprchlíkům Bendixen a zve je do země. 

Text Michaly Bendixen najdete ZDE.

„Máme kapacitu pro daleko více než 5000 uprchlíků, jimž jsme zatím dali letos azyl. Žádosti o azyl se zpracovávají snad nejrychleji v Evropě. Většina uprchlíků se přestěhuje z tábora do města měsíc po obdržení azylu. Vzdělání je v Dánsku zadarmo, a dokonce platíme studentům během studia stipendium. V Německu není stipendium, ve Švédsku je nižší. Začínající platy jsou v Dánsku vysoké a odbory jsou silné. To znamená, že je zpočátku těžší získat zaměstnání, ale v dlouhodobější perspektivě nebudou uprchlíci ‚ožebračenými zaměstnanci‘ jako v Británii,“ vyjmenovává důvody, proč by uprchlíci měli zamířít do země Hanse Christiana Andersena.

„Potřebujeme vás! Naše obyvatelstvo stárne a nemáme dost mladých lidí pro budoucnost. Neustále nás o tom varují průmyslníci a podnikatelé. Takže brzo bude daleko lehčí najít dobrou práci v Dánsku než v sousedních zemích. Doufám, že naleznete mír v duši a dobrý nový život v mé malé zemi, kde nevíme nic o válkách, o hladovění a o útlaku,“ napsala.

V této souvislosti přinášejí Britské listy také text, ve kterém píší o lidech, před kterými by se Češi měli stydět. Jsou to lidé, kteří se snaží aktivně novým příchozím pomáhat a podporují dobré věci, které uprchlíci s sebou přinášejí. Například v Maďarsku někteří dobrovolníci pomáhají čtyřiadvacet hodin denně syrským a afghánským příchozím, španělští kněží pro změnu pomáhají imigrantům vyplňovat formuláře. V Evropě je podle serveru nejméně sedm hnutí, která se v pomoci imigrantům angažují.

Více se dozvíte v textu Britských listů ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…