Žák burcoval v ČT: Na Ministerstvu dopravy se střetávají zájmy kmotrů

26.01.2014 13:21

Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák si stojí za personálními změnami, které provedl jako ministr dopravy. Do patřičných funkcí prý prosazoval jen odborníky. A pokud dnes někdo kritizuje jeho kroky, je to prý často proto, že Žák a jeho lidé uzavřeli nějaký penězovod. Žák je podle vlastních slov ministr s patřičnou dávkou odvahy.

Žák burcoval v ČT: Na Ministerstvu dopravy se střetávají zájmy kmotrů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr dopravy Zdeněk Žák.

Končící ministr dopravy Zdeněk Žák provedl během svého působení v resortu řadu kroků a některé z nich budí nemalé rozpaky. Designovaný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dokonce prohlašuje, že Žákovo působení bude třeba prověřit. A jak se na svou roli dívá sám Žák? To prozradil v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize. Od počátku svého ministerského angažmá počítal s tím, že bude kritizován.

Jmenoval jsem jen odborníky, zdůrazňuje ministr v demisi

„Podívejte se, jaké zájmy se na Ministerstvu dopravy střetávají. V novinách se píše, zájmy jakých kmotrů se tam střetávají,“ poznamenal hned v úvodu ministr. Všem „bojujícím vlkům“ měla být stanovena jasná pravidla. Každého ministra je ale třeba hodnotit podle výsledků a ty prý za sebou má. „Když se podíváte na všechny personální změny, ke kterým za mého působení došlo, tak najdete jednoho společného jmenovatele. Můžete si o nich myslet cokoliv, ale nelze zpochybnit jejich odbornost,“ pokračoval Žák.

Před tím, než Žák přišel na dopravu, prý se tam skoro nic nesoutěžilo. Po jeho nástupu pak došlo k vypisování řady kvalitních výběrových řízení. Soutěže byly připravovány tak kvalitně, aby obstály z dlouhodobého hlediska. To se týká i tendru na registr vozidel, jehož příprava byla podle Žáka velmi složitá. Mimo jiné i proto, že jednotliví uchazeči hážou ministerstvu „klacky pod nohy“, když kladou řadu velmi komplikovaných doplňujících dotazů. „Když to odkládáme, tak jsme kritizováni za to, že to zdržujeme, když jednáme, tak jsme kritizováni za to, že jednáme krátce před koncem mandátu,“ posteskl si Žák. Přitom je prý od roku 1998 prvním ministrem, který našel odvahu tento tendr vypsat. Kritika jeho kroků v médiích prý často ukazuje na to, že „někomu šlápli na penězovod“, takže se ozval.

Smutek nad stařičkým telefonem Tesla

Ve studiu se také objevil starý telefon značky Tesla, který si ministr přinesl z ministerstva. Je to kvalitní přístroj, který ho provází již dvacet let, ale bohužel se už nevyrábí. A proč si vzal Žák stařičký telefon s sebou? Aby na něm ukázal, že s jeho pomocí nelze psát SMS zprávy, doba pokročila. A stejné je to i s jeho kroky na ministerstvu. Tam prý postupuje tak, aby měl jeho nástupce co nejširší pole působnosti a mohl si vybírat z řady možností. Nečinnost ministra Žáka by prý vedla ke zpomalení práce jeho nástupce.

Personální zemětřesení

Již bylo naznačeno, že po příchodu Žáka na ministerstvo došlo bezmála k personálnímu zemětřesení. Ve vysílání ale Žák opakovaně uváděl, že jmenoval do funkcí patřičné odborníky. „V resortu dopravy máme třináct podřízených organizací a v rámci těchto organizací se vyměnili tři ředitelé. Slovy tři ředitelé ... A dívejte se zase na výsledky,“ zdůraznil Žák. Poukázal přitom na situaci v Českých drahách, kde se mu prý podařilo zachránit např. zaměstnance ČD Cargo. Původně se předpokládalo, že by mohlo být propuštěno až 1500 lidí, nakonec se to ale nestalo.

Razantně také hájil Generálního ředitele Pavla Kočicu, kterého dosadil do funkce. Právě on prý začal rozplétat řadu kauz. Zcela vedlejší je podle Žáka to, že Kočica byl spolumajitelem Žákova pozemku. Rozhodující je, že se jako soukromý subjekt neúčastnil státních zakázek v resortu a nemůže být tedy zapojen do nějaké klientelistické sítě.

Došlo také na Miloslavu Pošvářovou odvolanou z postu šéfky kvality Ředitelství silnic a dálnic. Žák ve vysílání zdůraznil, že si z úřadu odnesla materiály, které si odnést nesměla. Pošvářová toto nařčení označila za nesmysl ve vyjádření pro server iDnes.cz. Údajně si měla odnést klíčovou analýzu týkající se zvlněné dálnice D47 na severu Moravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…