Zakázat komunisty a další! O to v podstatě jde, přiznali z Milionu chvilek. Jenže...

14.05.2021 12:21 | Ze sítí

Spolek Milion chvilek pro demokracii přišel s další výzvou, kterou už podepsala řada známých tváří. Třeba herečka Bára Hrzánová. Žádá, aby po volbách politici připravili zákon, který usnadní obžalobu prezidenta Miloše Zemana z velezrady, aby z plánu na dostavbu Dukovan vyřadili „nebezpečné země" a aby pořádně prošetřili selhání stávající koalice ANO a ČSSD v koronavirvé krizi. Zazněl i požadavek, aby po volbách došlo k zákazu komunistů a dalších extremistů. Jenže to má háček. Ono to prý skoro nejde.

Zakázat komunisty a další! O to v podstatě jde, přiznali z Milionu chvilek. Jenže...
Foto: Hana Brožková
Popisek: Benjamin Roll z hnutí Milion chvilek pro demokracii

Benjamin Roll s kolegy z Milionu chvilek pro demokracii sepsal další z řady výzev. Co požaduje spolek tentokrát? Roll chce po opozičních stranách, aby se zavázaly, že po volbách nebudou spolupracovat s hnutím ANO Andreje Babiše. Aby se s konečnou platností podařilo zarazit agrofertizaci státu.

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

„Po volbách nás čeká zásadní příležitost k obratu ve směřování naší země. Požadujme, aby demokratické strany odmítly jakoukoli povolební podporu hnutí ANO, extremistů a komunistů. Zabraňme tím dalšímu unášení a skomírání státu. Ukončeme prosazování zájmů Andreje Babiše a jeho koncernu s přispěním rozhodovacích a kontrolních orgánů,“ stojí ve výzvě.

„Požadujeme, abyste vymohli všechny nezákonně proplacené dotace a zlepšili systém kontroly a předcházení střetu zájmů politiků. Jednotlivá ministerstva pak musejí projít důkladným vnitřním auditem,“ žádá Milion chvilek pro demokracii.

Po volbách podle Milionu chvilek také nastane čas vyšetřit selhání stávající koalice ANO a ČSSD v koronavirové krizi.

„Požadujeme, aby po volbách do Poslanecké sněmovny vznikla z Vaší iniciativy parlamentní komise, která dohlédne na nezávislé vyšetření vládních selhání v období pandemické krize,“ žádá Bonjamin Roll se souputníky.

Vedle toho požaduje snížení vlivu politiků na veřejnoprávní Českou televizi a Český rozhlas.

Stranou pozornosti Milionu chvilek pro demokracii nezůstal ani prezident.

„Zavedení přímé prezidentské volby způsobilo rozkolísání našeho ústavního systému, které sledujeme snad na každém kroku našeho současného prezidenta. Je potřeba prezidentovu moc a vliv vyvážit větší parlamentní kontrolou. Požadujeme ústavní změnu, která zjednoduší podání ústavní žaloby na prezidenta tak, aby k tomu stačila jen jedna komora Parlamentu ČR," žádají členové spolku.

Chvilkaři navíc požadují uchování nezávislosti justice.

Poslední požadavek obsahuje dostavbu Dukovan bez účasti „nebezpečných zemí".

„Stále nemáme záruku, že do tendru na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany nebude přizván ruský Rosatom, před kterým důrazně varovaly české bezpečnostní služby. Celá příprava tendru je provázena chaosem a netransparentností. Požadujeme, aby do tendru na dostavbu Dukovan nebyly vpuštěny země, které představují bezpečnostní riziko pro ČR, a to v žádné formě. Cena výkupu elektřiny musí být ekonomicky zastropována,“ požadují na závěr členové Milionu chvilek pro demokracii.

Milion chvilek pro demokracii

Výzvu podepsalo několik osobností, mezi jinými i herečka Barbora Těžká.

„Výzvu jsem podepsala, protože je pro mě důležité, aby demokratické strany nepřistoupily na jakoukoliv formu spolupráce s komunisty, extremisty a s hnutím ANO. A protože je pro mě důležité, aby byly na prvním místě zájmy nás občanů a ne sobecké zájmy lidí typu Andreje Babiše. Prosím vás, abyste Výzvu podepsali i vy, a především, abyste šli v říjnu volit. Cítím, že to budou jedny z nejdůležitějších voleb za poslední dobu,“ napsala k tomu.

Milion chvilek pro demokracii

Přidala se i herečka Barbora Hrzánová.

„Výzvu jsem podepsala, protože mi není lhostejné budoucí směřování naší republiky. A protože cítím ohrožení; ohrožení demokracie, života, mého syna a svobody. Proto.“

Milion chvilek pro demokracii

Anketa

Na čí straně stojíte v izraelsko-palestinském konfliktu?

hlasovalo: 15968 lidí
Nechyběl také herec a aktivista Petr Vacek.

„Proč jsem podepsal Výzvu? Protože takhle už to dál nejde, a protože se cítím bezmocný. Navzdory všem hrůzám, které se tu léta odehrávají, se pořád nic neděje. Tak proto. A jestli to pomůže, prosím vás, podepište ji taky," napsal Vacek.

V diskusi u příspěvku zazněla také výzva, aby demokratické strany zakázaly extremistické partaje.

„Pokud v té petici bude napsaná výzva politickým stranám, aby po volbách komunisty a další extremisty zakázaly, jako se to udělalo v Pobaltí, na Ukrajině, atd. ... tak podepíši,“ napsal Jakub Holman.

„Dobrý den, Jakube, ano, o tohle ve výzvě v podstatě běží. Extremisty nelze zakázat, co však možné je a v co doufáme, je možnost jejich neúčasti ve vládě,“ odpověděl spolek Milion chvilek pro demokracii.

Milion chvilek pro demokracii

Jeden z diskutérů připomněl, že herec Petr Vacek hrál v 90. letech minulého století v seriálu Saturnin postavu nevyspělého Milouše, který sám sebe viděl jako svůdníka žen, ale ve skutečnosti do něj měl hodně daleko.

„Milouš ze Saturnina asi nebude tím nejlepším popularizátorem momentální propagandy,“ poznamenal pan Petr Novák.

Milion chvilek pro demokracii

Došlo i na myšlenku, že v Česku žádné demokratické strany vlastně nejsou. „Žádné demokratické strany nemáme. O tom se přesvědčíte hned po volbách,“ napsal Pavel Hanketa.

„Raději se půjdu opít,“ zhodnotil nový počin Milionu chvilek Pavel Samek.

Milion chvilek pro demokracii

Úder dopadl speciálně na obě opoziční koalice.

„Jaké demokratické strany myslíte? Ty, které se spojily a kandidují dohromady, to je demokratické? To je podvod na voliče, nemají na to, aby samostatně vyhrály, tak se musí spojit. Já mám jasno, volím jenom stranu, která jde jenom sama za sebe a né nějaké slepence,“ napsala Ludmila Tomášková.

Milion chvilek pro demokracii

Pan Bohumír Bednařík si posteskl, že demokratické strany možná nezískají většinu.

„Problém je v tom, že aktuální volební preference těm demokratickým stranám, bohužel, nepřipisují tak dobrý výsledek, aby to stačilo na nadpoloviční většinu oproti ANO, KSČM a SPD, které je poněkud extrémní, na můj vkus. Koalici SPOLU, Piráti+STAN a SPD si nedovedu moc představit, ale možná lepší než ANO + KSČM + SPD,“ uvedl pan Bednařík.

Milion chvilek pro demokracii

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…