Zákazníci supermarketů, pozor na klamavé ceny. Je to běžná praxe

04.03.2012 20:49

Obchodní řetězce často uvádějí na popiscích regálů nižší ceny výrobků, než jaké nakonec pokladní zákazníkovi namarkuje. Reportéři České televize takto nachytali Tesco, podle České obchodní inspekce mají ovšem podobné praktiky víceméně všechny řetězce.

Zákazníci supermarketů, pozor na klamavé ceny. Je to běžná praxe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žena nakupující potraviny v supermarketu

Reportéři ČT nakoupili běžné potraviny, u kasy je pak čekalo překvapení. "Místo slibovaných 79,90 za víno platíme 99,90. Odkapávač na příbory za 29,90 stojí 57,90. Cena u prostěradla se liší skoro o stovku – místo inzerovaných 166,90 je na našem účtu 249. Sušenky mají podle cenovky na regále stát 33,50, pokladní ale markuje 42,90," rekapitulují obsah košíku. Na dotaz, zda se to stává často, pokladní odpovídá: "Ale jo, hodněkrát. To není jen tohle zboží. Je to i jiné – sladkosti, mražené, je toho hodně."

Ceny následně reportéři úspěšně reklamovali, řetězec ale úmyslné pochybení odmítá. "Já tohle neovlivním, když zapomenou sundat cedulky nebo tam mají špatné ceny," hájí se pracovnice reklamací. "Je nám líto, že došlo k této chybě. V současné době hledáme příčiny tohoto pochybení. Pravděpodobně došlo k selhání lidského faktoru," odpovídá následně i formálně mluvčí Tesca Eva Karasová.

Ani o den později, když se reportéři do prodejny vrátili, ovšem nebyly ceny opravené. Prý je to poměrně běžná situace. "Podle informací, které mám, tak tohoto pochybení se dopouští celá řada prodejců a to napříč celým obchodním spektrem," řekla ČT mluvčí České obchodní inspekce Miloslava Fléglová. Obchodníci pak i na několikaprocentních rozdílech v cenách pořádně vydělávají. Zákazníci si totiž často účty od pokladních ani neberou, nebo je nekontrolují.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…