Zakažte Alexandrovcům vstup do země. Je to zbraň, vydávaná za umělecký soubor. Tomáš Peszynski s přáteli píší Zaorálkovi

18.04.2017 18:45

Alexandrovci se znovu chystají do naší země a v Česku to opět probouzí vášně. Někteří občané připomínají, že jde o armádní sbor, který nese minimálně morální spoluzodpovědnost za počínání ruských sil na ukrajinském poloostrově Krym. Obrátili se proto na českého šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) s jednou zvláštní prosbou.

Zakažte Alexandrovcům vstup do země. Je to zbraň, vydávaná za umělecký soubor. Tomáš Peszynski s přáteli píší Zaorálkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncert Alexandrovců ve sportovní hale

Ruský armádní sbor Alexandrovců se chystá na svou další pouť do Česka. Ne všem Čechům se to ale líbí. Někteří z nich mají na paměti, že Alexandrovci jsou armádním sborem a podporovali okupaci ukrajinského Krymu a nijak se nevymezovali ani proti některým krokům syrského prezidenta Bašára Asada. Žádají proto ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD), aby těmto pěvcům nenechal udělit víza.  

„Žádáme Vás tímto uctivě, abyste se zasadil o odebrání víz hudebnímu souboru Alexandrovci z Ruska. Tento soubor je součástí ozbrojených sil Ruské federace a podléhá ministerstvu obrany. Není tak jen hudebním tělesem, ale i propagandistickou institucí, která oslavuje sovětskou a ruskou armádu, stejně tak jako zahraniční politiku a války vedené jak Sovětským svazem, tak Ruskem,“ píší autoři otevřeného dopisu. Znění uveřejnil server Svobodné fórum Pavla Šafra.

Celý dopis naleznete zde.

„Zvláště v této době je turné tohoto souboru v České republice nežádoucí. Alexandrovci nekriticky velebí sovětskou válečnou mašinerii, jež má na svědomí takové vojenské agrese, jako byla okupace Československa v roce 1968. Rovněž podporují současnou ruskou zahraniční politiku, která zahrnuje podporu zločinnému syrskému režimu,“ pokračují.

Autoři dopisu také připomínají, že Evropská unie uvalila na Rusko sankce právě za to, jak si počínalo na Krymu, a my jsme členská země EU, takže by se slušelo symbolicky držet tuto linii. Kupříkladu Poláci a Estonci tyto koncerty nepovolili a pisatelé dopisu nevidí důvod, proč bychom se my měli chovat jinak. Zvlášť když vezmeme v potaz, že probíhá propagandistická válka, ve které i Alexandrovci hrají svou roli, a my na tento typ války musíme reagovat.

„Zřídili jsme Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Povolit turné Alexandrovců na našem území je v rozporu s těmito kroky, a proto vnímáme zvláště v současné situaci jako nevhodné, pokud Česká republika zaujme jiný postoj než její spojenci. Žádáme tedy o odebrání víz členům souboru Alexandrovci a zamezení jejich vstupu na území ČR za účelem vystoupení jako hudební soubor,“ uzavírají tvůrci dopisu.

Podepsáni pod ním jsou za spolek East European Information Centre Josef Bílek a Marta Štrachová, za Spolek Podhradí Michal Majzner, Jan Sigmund a Tadeáš Kalvoda, Za spolek Politika a Svědomí Radovan Bláha a Eugenie Číhalová. Nechybějí ani podpisy jednotlivců – Kateřiny Honzíkové, Jarka Jesenského, Barbory Jiskrové a Tomasze Peszynského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…