Zakažte mu stranu, straší islámem a nenávidí Židy, „připakovala“ Adamu Bartošovi soudkyně k dvouleté podmínce

19.04.2018 13:18

Předsedu krajně pravicové Národní demokracie Adama B. Bartoše soud potrestal za jeho veřejná vystoupení, články a publikační činnost, kterými se opakovaně dopouštěl trestných činů z nenávisti a v rozsudku jej označil za xenofoba, antisemitu a neonacistu. Soudkyně také vyzvala stát, aby zvážil zákaz Bartošovy strany Národní demokracie; celý případ ještě projedná nadřízený příslušný orgán, jelikož se Bartoš odvolal, informoval server Lidovky.cz.

Zakažte mu stranu, straší islámem a nenávidí Židy, „připakovala“ Adamu Bartošovi soudkyně k dvouleté podmínce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Bartoš

„Projev obžalovaného a s ním spojené aktivity se vyznačují rasismem, antisemitismem, negováním spáchané genocidy, podněcováním agresivity a nenávisti vůči ostatním osobám pro jejich rasu, náboženství, ale i například pro jejich etnický původ či sexuální orientaci,“ píše se v rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1, jenž má k dispozici i server Lidovky.cz. Rozsudek prý účtuje s jeho veřejnými projevy, jako je například vystoupení na demonstracích od května 2013 do července 2016, kde novinář verbálně útočil na Židy, popíral holocaust a xenofobními výroky se opíral do uprchlíků především muslimského vyznání.

V rozsudku, pod kterým je podepsaná soudkyně Pavla Hájková, také stojí, že ze strany obžalovaného se i ve vztahu k islámu jedná o často dezinformační kampaň, která má mezi lidmi rozšiřovat strach ze všech, kteří se k tomuto náboženství hlásí, a podpořit rasistické a agresivní teze obžalovaného o všech migrantech a o nutnosti se s těmito (slovy obžalovaného) vetřelci vypořádat i se zbraní v ruce, napsal redaktor serveru Lidovky.cz Jan Horák.

Ten také poukázal na to, že z rozsudku vyplývá, že Adam B. Bartoš se antisemitismu dopustil především svou publikační činností, ve které zpochybňuje holocaust, popírá existenci plynových komor a podsouvá Židům snahu o spiknutí s cílem ovládnout svět. Na podobných tezích prý Bartoš vystavěl i své autorské knihy. „V knihách obžalovaného lze spatřovat zásadní despekt k Židům a jejich národu a snahu o šíření konspirací o tajném židovském spiknutí za ovládnutí světa a škodlivosti tohoto národa,“ stojí v rozsudku. Soudkyně prý podtrhla závažnost Bartošových nenávistných projevů vůči Židům tím, že se v rozsudku pustila do rozsáhlého historického exkurzu o holocaustu, jeho nezpochybnitelné existenci a hrůzném odkazu.

Adam B. Bartoš se prý obhajoval především tím, že naplnil své právo na svobodu slova. Podle soudkyně však tato sovoboda není bezbřehá a proti jeho vyjádření postavila závěry Evropského soudu pro lidská práva, uvedl redaktor Horák. „Obžalovaný se tedy nemůže dovolávat svobody slova, jelikož ji prokazatelně zneužil k šíření rasismu, antisemitismu, negování spáchané genocidy a podněcování k agresivitě a nenávisti vůči ostatním osobám,“ uvedla soudkyně, který Bartoše odsoudila za sedm skutků, které kvalifikovala jako hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, dále popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia a nakonec podněcování k nenávisti vůči skupině osob.

Původní zdroj ZDE

Bartoš si za to vyslechl dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební lhůtou, během níž má na něj dohlížet probační úředník, zdůraznil redaktor Jan Horák. Připomněl také, že rozsudek padl v lednu, Bartoš se na místě odvolal. V závěru rozsudku pak údajně soudkyně vyzvala stát, aby zvážil omezení činnosti Bartošovy partaje Národní demokracie. Návrh na zrušení strany ze zmíněných důvodů může podat jen vláda. „Toto politické těleso vystupuje jako militantní a nenávistně zaměřený subjekt, kdy činnost a proklamace členů se často zásadním způsobem příčí devizám a základům demokratického právního státu,“ napsala. „Mám z toho dojem, že je to takový aktivistický rozsudek,“ reagoval advokát Robert Cholenský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …