Základny USA. Temno kolem nich vyplulo na povrch: Zabitý chlapec, znásilněná žena, noční vloupání...

02.06.2023 17:50 | On-line

MONITORING SÍTÍ Moderátorka Jana Bobošíková varuje, že podpisem smlouvy o obraně se Spojenými státy riskujeme zvýšení kriminality v zemi. Podle odborných studií totiž pobyt amerických vojáků v jakékoliv zemi posiluje jednání jako prostituce, obchodování s lidmi, krádeže nebo obchod s drogami a zbraněmi. Navíc smlouva, kterou podepsala ministryně Jana Černochová (ODS), obsahuje klauzuli, kterou mají i další země, že o trestných činech amerických vojáků rozhoduje americká jurisdikce.

Základny USA. Temno kolem nich vyplulo na povrch: Zabitý chlapec, znásilněná žena, noční vloupání...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Komunisté a další aktivisté protestovali před velvyslanectvím USA proti podpisu "obranné smlouvy"

Bobošíková upozorňuje, že ne každý je tak nadšený ze smlouvy, kterou ve Washingtonu podepsala ministryně obrany Jana Černochová. „Ta prohlásila, že USA stály u zrodu samostatné republiky a že hodlá navázat na odkaz prezidenta Václava Havla při budování robustního partnerství s USA ve všech oblastech obrany. Přitom Havel při svém památném vystoupení v americkém Kongresu uváděl, že žádné americké vojáky v Evropě nechce a chce mír,“ říká Bobošíková.

Havel tehdy tvrdil, že Evropa musí být sama garantem světového míru, aby nemuseli američtí vojáci trávit své životy odtrženi od svých rodin. „Evropa musí alespoň trochu nahradit to, že dala světu dvě světové války,“ uvedl tehdy Havel s tím, že naopak Evropané se svými vojáky musí vysílat paprsky míru do celého světa.

Bobošíková si všímá, že poté, co ministryně Černochová podepsala smlouvu o obraně se Spojenými státy, mnoho českých novinářů jásalo. „Třeba Pavel Šafr z deníku Forum24 je prý moc rád, že se naše vláda chová v této věci rozumně a usiluje o naši bezpečnost. Novinář Jindřich Šídlo ze Seznam Zpráv zase prohlásil, že smlouva je lepší než americký radar,“ vybrala některé z příkladů.

Anketa

Jste pro schválení česko-americké obranné dohody DCA?

4%
95%
hlasovalo: 35820 lidí
„Podle poslance TOP 09 Miloše Nového je smlouva dalším pilířem jistoty, že tragická historická mementa se nebudou opakovat. Senátor Tomáš Czernin (TOP 09) se radoval, že smlouva je zásadní akt, který posiluje bezpečnost republiky,“ přidala i nadšené politiky.

Zkušenost s pobytem amerických vojáků v zemi je přitom podle odborných studií negativní. „Přítomnost amerického vojenského personálu přitom i podle prestižních studií má vliv na růst kriminality a deviantního chování v zemi. Kromě páchání trestné činnosti i samotná přítomnost vojáků posiluje jednání jako prostituce, obchodování s lidmi, krádeže nebo obchod s drogami a zbraněmi,“ říká Bobošíková.

Kvůli mezivládním dohodám navíc trestné činy amerických vojáků končí bez jakýchkoliv obvinění. Bobošíková uvádí několik příkladů z Itálie. „Tam opilá americká vojačka zabila patnáctiletého chlapce, navzdory snaze chlapcovy rodiny ale vojačka nestanula před italským soudem a nadále se volně pohybuje po americké základně. V roce 2004 americký voják spoutal a znásilnil mladou ženu. Voják byl sice odsouzen, ale po krátkém půlročním vězení byl odvezen do vojenské věznice v Německu a po dvou letech byl puštěn na svobodu. Italské úřady nevznesly obvinění ani v desítkách dalších případů, ve kterých si výhradní právo řešit trestné činy vlastních vojáků vyhradily Spojené státy,“ vypočítala Bobošíková.

Itálie není jedinou zemí s podobnými zkušenostmi. „V roce 2018 byli v Polsku vyšetřováni tři američtí vojáci, kteří se v noci vloupali do domu a zbili jeho obyvatele. Vojáci zůstali během vyšetřování ve vazbě. Před dvěma lety opilý americký voják napadl a zranil tři polské policisty. Podle vzájemné smlouvy ale útok vyšetřovala americká strana. A podobně polské úřady postupovaly v množství dalších případů,“ upozorňuje moderátorka s tím, že stejnou klauzuli, podle které má americká jurisdikce výhradní právo na trestné činy svých vojáků, obsahuje i smlouva, kterou podepsala ministryně Černochová.

Ve světle těchto zpráv je podle ní pochopitelné, že ne všichni nad uzavřením smlouvy jásají jako ministryně Černochová. „Ale pozor, ten, kdo nesouhlasí s touto smlouvou, je nepřítelem republiky. To tvrdí podnikatel a novinář Jan Dobrovský, který se netají tím, že pomáhal na Hrad Petru Pavlovi. A tvrdí to i novinář Jindřich Šídlo. Maska demokracie s pluralitou názorů definitivně upadá, vše pod vedením ODS a pod maskou odkazu Václava Havla,“ uzavírá Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Očerňovat Havla je nečestné,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJája Koon , 03.06.2023 8:44:17
Očerňovat Havla je nečestné, on vůbec nebyl schopen pochopit, co mu jeho rádcové nakukali! To současná garnitura bude muset být tvrdě potrestána na vlastizradu...

|  6 |  0

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …