Zákon o převedení nemocnic: Nikdo neví, co se do toho zamotá. Smrdí to prý utajováním nákupů

15.03.2017 7:25

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) se nyní snaží prosadit zákon o univerzitních nemocnicích. Z deseti fakultních nemocnic by tak vznikly špitály s novou právní formou. O zákonu, jemuž je přezdíváno lex Ludvík, píše MF Dnes.

Zákon o převedení nemocnic: Nikdo neví, co se do toho zamotá. Smrdí to prý utajováním nákupů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík

Zákon by totiž ministrovi zdravotnictví pomohl v době, kdy ten už v čele resortu nebude. Nově by totiž ředitelé těchto univerzitních nemocnic dostali mandát na dalších pět let a mohla by je odvolat jen sedmičlenná rada. Univerzitní nemocnicí by se stala jak FN Motol, do jejíhož čela se chce Ludvík vrátit, tak například FN Ostrava, kde je šéfem exministr Svatopluk Němeček (ČSSD). 

„Dnes může ministr odvolat ředitele nemocnic podle toho, jak se vyspí, což je špatně,“ zmínil náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu Radek Policar. To si však nemyslí někteří poslanci. Například lidovecký poslanec Ludvík Hovorka tvrdí, že se ministr možná obává nadcházejících voleb, toho, aby pak nový šéf resortu nevyměnil některé ředitele fakultních nemocnic. 

Kromě ředitelů však nový zákon řeší, že nemocnice by nemusely ukazovat veřejnosti, za kolik nakupují zboží, a nebyly by povinny zveřejňovat smlouvy v registru smluv. „Špitály mají pádný důvod, proč se jim registr smluv nelíbí. Nedávno ukázal, že právě nemocnice jsou ze všech státních institucí největšími hříšníky – nakupují léky a materiál v hodnotě stovek milionů korun zcela bez soutěže,“ konstatuje MF Dnes.

A dodává i obavy lékařů, podle nichž by tato změna mohla otevírat cestu k privatizaci těchto špitálů. Náměstek FN Hradec Králové Zdeněk Tušl k tomu uvedl, že zákon by teoreticky měl být nastaven tak, aby privatizaci zabránil. „Ale dopředu se nedá říci nic konkrétního, protože legislativa ještě není hotová,“ řekl.

„Co nakonec do nového zákona zamotají vlivní lobbisté a šikovní právníci, nikdo z nás dopředu odhadnout nedokáže,“ komentuje náměstek další z fakultních nemocnic. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…