Žalobkyně se odvolala proti rozsudku nad Bártou a Škárkou

11.05.2012 15:54

Státní zástupkyně se odvolala proti verdiktu Obvodního soudu pro Prahu 5, který v dubnu nepravomocně odsoudil tehdejšího šéfa poslaneckého klubu VV a exministra dopravy Víta Bártu a nezařazeného poslance Jaroslava Škárku. ČTK to řekl soudce Jan Šott. Bártovi soud uložil za uplácení podmíněný trest, Škárkovi za podvod tříleté vězení a zákaz výkonu poslanecké činnosti. Oba muži podali svá odvolání hned po vynesení rozsudku.

Žalobkyně se odvolala proti rozsudku nad Bártou a Škárkou
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Soudní řízení s Vítem Bártou

"Státní zástupkyně tento týden podala odvolání u obou obžalovaných do viny i trestu," potvrdila ČTK mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Žalobkyně podle ní zatím nechce důvody pro tento krok zveřejňovat, zazní prý u odvolacího pražského městského soudu. Také soudce Šott zatím odůvodnění neobdržel. Doplnil pouze, že se státní zástupkyně odvolala ve prospěch Škárky. U Bárty pak podala opravný prostředek částečně v jeho prospěch, částečně v neprospěch.

Se Šottovým výrokem nesouhlasili Bárta, Škárka ani Kočí

Státní zástupkyně původně vinila Bártu z toho, že chtěl uplatit své bývalé stranické kolegy Škárku a Kristýnu Kočí. Podle obžaloby jim dal 500.000 a 170.000 korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy. Škárka pak údajně úplatek převzal a část peněz použil. Byl proto obžalován z přijetí úplatku.

Bývalý šéf poslanců VV vinu odmítl s tím, že Škárkovi a Kočí peníze půjčil. Předseda trestního senátu Šott jeho tvrzení uvěřil. Podle něj je však i poskytování bezúročných půjček uplácením. Bártovi tak uložil osmnáctiměsíční trest s podmíněným odkladem na 2,5 roku. Škárka zase podle Šotta vylákal z Bárty peníze pod falešnou záminkou, chtěl prý předsedu poslaneckého klubu diskreditovat. Podobně jednala podle soudce i Kočí. Policie se na základě jeho tvrzení začala zabývat tím, zda se i ona nedopustila podvodu. Podle středečních informací od mluvčího protikorupčních policistů Jaroslava Ibeheje útvar případ vyšetřuje, nepřistoupil však zatím k zahájení úkonů trestního řízení.

Bárta se kvůli verdiktu vzdal místa předsedy poslaneckého klubu VV a pozastavil členství ve straně. Poslancem zatím zůstal. Škárka chce podle svých tehdejších slov věc řešit až po pravomocném verdiktu. Prohlásil, že soud potrestal nahlášení úplatku. Kočí zase tvrdí, že po celou dobu trestního řízení mluvila pravdu a spolupracovala s policií, státním zastupitelstvím a soudem.

Část Šottova verdiktu vyvolala debatu odborníků na ústavní právo. Podle některých z nich nemohou soudy zakázat poslancům vykonávat funkci. Shodli se také na tom, že poslanecký mandát zaniká jen na základě důvodů výslovně jmenovaných v ústavě. Soudce trvá na tom, že mu trest zákazu činnosti umožňuje trestní zákoník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…