Zaorálek burcoval na půdě OSN: Boje na Ukrajině musejí skončit

03.03.2015 21:26

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes vyzval v Radě OSN pro lidská práva v Ženevě k dodržování dohod z Minsku, ukončení bojů na Ukrajině a k vyšetření zpráv o porušování lidských práv, k němuž dochází v souvislosti s touto krizí. Informoval o tom tiskový odbor Ministerstva zahraničních věcí.

Zaorálek burcoval na půdě OSN: Boje na Ukrajině musejí skončit
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na diskusním setkání s veřejností v Olomouci

"Jde o zásadní ohrožení regionální a mezinárodní bezpečnosti a stability," řekl šéf české diplomacie. Apeloval především na dodržování dohod z Minsku všemi stranami, na ukončení bojů i jejich podněcování a na řádné vyšetření všech zpráv o porušování lidských práv na Ukrajině, uvádí se v komuniké ministerstva.

Zaorálek také připomněl 66 let od přijetí Všeobecné deklarace lidských práv a zároveň utrpení, které dnešní konflikty přinášejí civilnímu obyvatelstvu. Zdůraznil, že Česká republika plně podporuje práci Rady OSN pro lidská práva a věnuje velkou pozornost otázkám lidských práv.

"I jako nečlenský stát Rady OSN pro lidská práva bude Česká republika nadále v tomto orgánu připomínat zásadní význam rovné a efektivní účasti občanů na politických a veřejných záležitostech," zdůraznil ministr.

Rada OSN pro lidská práva od roku 2006 představuje hlavní lidskoprávní fórum OSN

Česko se bude věnovat rovněž ochraně prostoru pro práci nevládních organizací a obránců lidských práv. Ministr vyzdvihl význam mechanismů na ochranu lidských práv a potrestání těch, kteří je porušují. Za zásadní test lidskosti každé společnosti označil podmínky, které společnost vytváří pro život svých menšin a zranitelných skupin.

Rada OSN pro lidská práva od roku 2006 představuje hlavní lidskoprávní fórum OSN, kde se projednávají otázky podpory a rozvoje lidských práv po celém světě. Česká republika v tomto sedmačtyřicetičlenném orgánu OSN absolvovala dvě členská období, v letech 2006-2007 a v letech 2011-2014. O třetí usiluje na období 2019-2021. Rozhodne se o něm ve volbách ve Valném shromáždění OSN na podzim 2018, uvedlo české Ministerstvo zahraničních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…