Zaorálek varuje turisty: Bouchnout to může i tam, kde to nečekám

09.06.2016 12:57

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes varoval české turisty před proměnlivou bezpečnostní situací ve světě. Označit jedinou oblast za nebezpečnou by podle něj bylo hádání z křišťálové koule, situaci je třeba vyhodnocovat před každou cestou zvlášť. Ministr také vyzval české občany, aby věnovali zvýšenou pozornost svým dokladům. Je to podle něj nyní vzácné zboží.

Zaorálek varuje turisty: Bouchnout to může i tam, kde to nečekám
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Lubomír Zaorálek (ČSSD) v Partii TV Prima

„Situace se neustále mění, to, co řeknu dnes, nemusí být platné za čtrnáct dní,“ uvedl Zaorálek na dotaz, zda by turisty před některou zemí varoval. „Může se stát, že zítra někde něco exploduje. Bohužel, se to může stát i někde, kde to zrovna nečekám,“ dodal ministr.

Sezonu dovolených provázejí na mnoha místech zvýšená bezpečnostní opatření. „V řadě zemí Evropy jsou přijímána nebo již platí opatření proti terorismu,“ připomněl ministr. „Ostražitost bezpečnostních složek je vysoká,“ dodal. Vybídl proto cestovatele, aby si před cestou zjistili co nejvíce informací o dané destinaci.

Doklady jsou vzácné zboží

Zvláště upozornil na to, aby lidé dávali pozor na své doklady. „Dnes je potřeba to zdůraznit více než jindy, zvláště v místech, která jsou poblíž válečných konfliktů,“ řekl Zaorálek. „Budou tací, kteří budou právě po takových dokladech pást a budou se po nich pídit. Doklady jsou tak trochu vzácné zboží,“ podotkl ministr. Žádnou konkrétní zemi, kde by se turisté mohli s takovou situací setkat, nezmínil.

Ministerstvo zahraničí pro letošní sezonu obnovilo některá osvědčená opatření. V nejoblíbenějších destinacích českých turistů, v Chorvatsku a Bulharsku, budou opět hlídkovat i smíšené hlídky místních a českých policistů. V nejvytíženějších letoviscích v Bulharsku, Španělsku a Chorvatsku ministerstvo zřídí konzulární jednatelství. Druhým rokem bude k dispozici zvláštní konzulární tým rychlého nasazení, který bude v případě mimořádných krizových situací vyslán na pomoc českým občanům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…