Západ bude muset podpořit Asada, jinak Sýrii nevyřeší. A pokud jde o Ukrajinu... Cyril Svoboda a Jaroslav Bašta hovořili na ČT

20.01.2016 22:59

Jak to bude dál v Sýrii a na Ukrajině? Český pohled na oba státy předložili někdejší velvyslanec Jaroslav Bašta a bývalý šéf české diplomacie Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Druhý jmenovaný má jednoznačně za to, že Západ musí ustoupit v otázce Sýrie a podržet rodinu Bašára Asada. Předložil i plán pro Ukrajinu. Měly by jej platit Spojené státy, oligarchové i Rusko. Bašta přidal varování k Saúdské Arábii.

Západ bude muset podpořit Asada, jinak Sýrii nevyřeší. A pokud jde o Ukrajinu... Cyril Svoboda a Jaroslav Bašta hovořili na ČT
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Cyril Svoboda na besedě v Poděbradech o české a evropské zahraniční politice

Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta a exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) se pro server ParlamentníListy.cz opakovaně vyjadřovali k uprchlické krizi i k situaci na Ukrajině. Tentokrát se oba pánové sešli v Událostech, komentářích České televize. Debatovali spolu o vztazích Západu a Ruska i o situaci na Ukrajině a v Sýrii.

Udržet Sýrii, Libyi a Irák pohromadě nebude snadné

Pokud jde o Sýrii, Cyril Svoboda je přesvědčen, že Západ bude muset zacouvat. „Podle mě je třeba podpořit Asada, v tom bude muset couvnout Evropa. Rodina Asadových představuje stabilizační prvek. Spojené státy a Rusko se budou muset domluvit, koho vlastně pozvou ke stolu k jednáním. Bude to kompromis,“ poznamenal někdejší šéf české diplomacie.

Bašta doplnil, že došlo i ke schůzce ruských a katarských představitelů, což stojí za pozornost. A pokud jde o kontakty USA a Ruska, Baštovi chyběla jedna věta k Ukrajině. Ačkoli ministři konstatovali, že je třeba udržet celistvost Sýrie, Libye či Iráku, k Ukrajině nic takového nezaznělo,“ poznamenal.

Svoboda připomněl, že udržet zmíněné státy pohromadě nebude snadné, ale je třeba se o to pokusit. „Musíme podpořit prezidenta Asada, protože představuje stabilitu, představuje garanta hranic, které dnes existují,“ zaznělo ze Svobodových úst. Bolavým místem jsou v tomto Kurdové, kteří budou chtít zřejmě vyhlásit vlastní stát. „Česká republika Kurdům posílá výzbroj, protože Kurdové bojují proti Islámskému státu, ale nikdo si není jist, zda tyto zbraně nebudou použity k boji za nezávislý Kurdistán,“ varoval někdejší člen vlády expremiéra Špidly.

Spojené státy a Rusko se podle obou hostů musejí shodnout na obnově Ukrajiny

Bašta přidal ještě jedno varování. „Až bude Islámský stát poražen v současné podobě, je otázka, kam se přesune. Obávám se, že to může být do Saúdské Arábie,“ uzavřel téma někdejší velvyslanec v Rusku i na Ukrajině.

Spojené státy a Rusko se podle obou hostů musejí shodnout na obnově Ukrajiny. Musejí přivést k rozumu Kyjev i separatisty a je tu určitá naděje, že to Moskva a Washington dokážou. Podle Svobody je to takřka jejich povinnost. Obnovu Ukrajiny ale musí někdo zaplatit. Tato země je natolik zničená, že to sama rozhodně nezvládne, takže by se měly spojit Spojené státy, EU, ukrajinští oligarchové i Rusko. Svoboda má za to, že by tito hráči měli vytvořit finanční fond na obnovu Ukrajiny a přispívat do něj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marian Dancso - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…