Západ nás podporuje málo, věří 30 % Ukrajinců. Žádné kompromisy, volají

16.10.2023 13:14

Server listu Ukrajinska pravda upozornil na průzkum, podle něhož narostl počet Ukrajinců, kteří věří, že Západ je unavený z pomoci Ukrajině a že ukrajinská vláda je připravena udělat Rusku ústupky. Ruská agrese proti Ukrajině trvá již 600 dní a únavu z konfliktu možná lze očekávat. Ale jak ukazuje zpráva serveru Kyiv Post, únava se projevuje i na ruské straně, konkrétně v Tatarstánu.

Západ nás podporuje málo, věří 30 % Ukrajinců. Žádné kompromisy, volají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Národním muzeem se v době konání protivládní demonstrace shromáždili podporovatelé Ukrajiny, Evropské unie i NATO

Válka v Izraeli je v plném proudu již 10. den. Ukrajinci se ruské agresi brání už 600 dní a ukrajinská protiofenziva stále probíhá. Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) není pravděpodobné, že by Rusové v nejbližší době přešli v některých úsecích fronty do významnějších útoků.

„Ruský prezident Vladimir Putin se možná snaží zmírnit očekávání významného ruského postupu kolem Avdijivky v Doněcké oblasti. Putin v rozhovoru pro ruskou státní televizi 15. října tvrdil, že ruské síly provádějí „aktivní obranu“ ve směru Avdijivka, Kupjansk a Záporoží. Putinova charakteristika ruských útočných operací u Avdijivky jako „aktivní obrany“ namísto „aktivních bojových operací“, uvedl institut s tím, že ruské operace včetně intenzivního dělostřeleckého ostřelování a náletů mají pravděpodobně za cíl degradovat ukrajinské síly v okolí Avdijivky.

Ruští prováleční blogeři prý už nejsou ve sdílení informací z bojiště zdaleka tak otevření jako dřív. Podle ISW se i v této komunitě začal více uplatňovat princip autocenzury.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí

Ukrajinský generální štáb podle ISW oznámil, že ukrajinské síly odrazily více než 15 ruských útoků poblíž Avdijivky a také severozápadně a jihozápadně od osady.

V této situaci se začínají ozývat občané ruského Tatarstánu, který leží asi jeden tisíc kilometrů východně od Moskvy. Žádají, aby se jejich manželé, otcové a synové vrátili domů a neplatili cenu nejvyšší kdesi u ukrajinského Luhansku, který z pohledu občanů Tatarstánu leží kdesi daleko na západě, konkrétně 1550 km jihozápadním směrem.

„Zdá se, že se to týká konkrétně 2. praporu 1234. pluku ve vojenské jednotce 29660,“ napsal server Kyiv post, který upozornil na to, že příbuzní těchto vojáků natočili videovzkaz, v němž žádají návrat svých příbuzných domů. Na videovzkaz upozornil server listu Kyiv Post.

„Podpora Západu je slabá“

Na videu vystupuje mladý muž z praporu, který prozrazuje, že jednotka se poslední dva roky věnuje především obranným operacím. Nedávno však byla část jednotky určena k provádění útočných operací v oblasti Luhansku. Tato taktická změna si prý vyžádala značné náklady, protože prapor utrpěl to, co mladý voják nazval „kolosálními ztrátami“.

„Nejsme proti obraně naší země a plnění naší ústavní povinnosti. Laskavě žádáme, aby byly znovu zváženy rozkazy nejvyššího velitele Vladimira Putina a ministra obrany Sergeje Šojgu. Mobilizovaní vojáci by měli být přiděleni do obranných rolí, nikoli na frontu,“ volají rodiny odvedených vojáků. Videovzkaz končí prosbou: „Přiveďte naše muže zpět!“

Stále více Ukrajinců si však myslí, že z ruské agrese bude unaven i Západ a jejich politické vedení nakonec přistoupí na některé požadavky ruských útočníků. Ukázaly to výsledky sociologického průzkumu Kyiv International Institute of Sociology, provedeného ve dnech 29. září–9. října. Upozornil na něj server Ukrajinska pravda.

„Za poslední rok došlo k nárůstu ze 14 % na 32 % těch, kteří věří v existenci vážných konfliktů mezi politickým vedením země a velením armády. Většina obyvatel Ukrajiny – 54 % (v září 2022 – 71 %) – nadále zastává názor, že politické vedení a vojenské velení fungují v harmonii jako jeden tým,“ soudí dotázaní.

Mezi zářím 2022 a říjnem 2023 došlo k mírnému nárůstu těch, kteří věří, že vláda může dělat nepřijatelné kompromisy – z 5 % na 12 %.

Sociologové však zdůrazňují, že zároveň naprostá většina Ukrajinců – 80 % – nadále věří, že vláda nebude dělat kompromisy pro Ukrajinu nepřijatelné (v září 2022 jich bylo 87 %).

Výrazně vzrostl i podíl těch, kteří věří, že Západ je Ukrajinou unavený a jeho podpora je slabá, z 15 % v září 2022 na 30 % v říjnu 2023.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže děláme málo?!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesaruman , 16.10.2023 13:48:46
Díky ukrajině a Fialovi máme zničenou ekonomiku,rveme do ni horem dolem naše peníze,odevzdali jsme jim naše zbraně,živíme a velice dobře živíme na našem území příslušníky a naši lidé z toho nemají vůbec nic a za to dostáváme roztahující chapadla ukrajinské mafie,pašeráky muslimů,jedovaté obilí a zkažené maso.

|  24 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…