Zaplaťte, pane Pirku. Zaklepou u šéfa Fischerova výboru exekutoři?

14.02.2013 21:35

Podle serveru iDNES.cz má za dluhy Jana Fischera, které zůstaly po jeho kampani na prezidenta, rovnou odpovědnost pět lidí - profesor Jan Pirk, profesorka Drahoslava Pešta Kohl, Věra Brzybohatá-Lančová, Miloslava Marešová a bývalá tajemnice Václava Havla Sabina Tančevová.

Zaplaťte, pane Pirku. Zaklepou u šéfa Fischerova výboru exekutoři?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

"Pakliže mluvíme o financování kampaně prostřednictvím transparentního účtu, pak by to šlo za nimi," domnívá se právník Jan Kysela. "Společně a nerozdílně znamená, že ručí vším co mají. Takže jde o to, kolik toho mají," dodává.

Podle kardiochirurga Jana Pirka je to však nesmysl. "My jsme nebyli zodpovědní za získávání peněz, hledání sponzorů. Volební výbor byl zodpovědný pouze za kontrolování transparentního hospodaření. Tedy aby se někdo, když to přeženu, nejel za ty peníze rekreovat k moři," řekl serveru iDNES.cz.

Za pravdu Pirkovi dává další právník Vladimír Balaš, podle něhož by se věc vůbec neměla podle volebního zákona řešit. "Odpovědný by byl zadavatel. Kdyby si to objednal výbor, byl by odpovědný výbor. Nelze ale podle mě směšovat veřejnoprávní a soukromoprávní zákony," myslí si.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: joh

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …