Zase jste zrušili interpelace. Premiér se bojí. Ranní rachot ve sněmovně, řádil hlavně Okamura

08.04.2022 13:42

Ve Sněmovně je živo. Koalice ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN chce prosadit zrušení EET a další věci. Jenže ještě před schválením programu schůze se rozjela debata o tom, co kdo dělá či nedělá pro občany. Když se k pultíku postavil předseda SPD rozpoutal slovní kanonádu. „My tady prosazujeme demokracii, vy chcete vládu elit,“ zahřměl Okamura.

Zase jste zrušili interpelace. Premiér se bojí. Ranní rachot ve sněmovně, řádil hlavně Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Když se ke sněmovnímu pultíku postavil Tomio Okamura, zdůraznil, že SPD je ve Sněmovně proto, aby pomáhala pracujícím českým občanům, mimo jiné i tím, že podporuje zrušení EET, ale také tím, že by ráda navýšila finanční pomoc handicapovaným spoluobčanům. A podle Tomia Okamury vláda všechny tyto návrhy nepouští dál.

Totéž platí podle předsedy SPD o přijetí zákona o referendu.

„Jsme jedna z posledních dvou zemí v Evropě, která nemá zákon o referendu. My tady prosazujeme demokracii, vy chcete vládu elit,“ vypálil Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Na paškál si vzal i to, že vládní koalice přerušila jednání Sněmovny až do pátečního rána, čímž fakticky obrala opozici o možnost klást premiérovi Petru Fialovi (ODS) dotazy, což je klasický nástroj interpelací.

„To, že jste zrušili ty včerejší odpolední interpelace, to nebylo fér. My už jsme neměli možnost ptát se premiéra víc než měsíc. Vy, když jste byli v opozici, tak se vám to taky nelíbilo, když se to dělo. A jednou zase možná budete v opozici a taky se vám to nebude líbit, až se budou rušit interpelace. A já tady uznávám, že se vám to nebude líbit oprávněně. A prosím vás, nespojujte nás s hnutím ANO. To je jiná opoziční strana, my jsme byli součástí opozice i v minulém volebním období,“ zdůrazňoval Okamura.

Poté uhodil na předsedu ODS a premiéra Fialu.

„Mně z toho vyplývá jedna věc. Že se premiér bojí odpovídat nám v přímém přenosu. Já se toho nebojím, já se s ním setkám před televizními kamerami, ale on se toho evidentně bojí,“ nešetřil Okamura Fialu.

K pultíku se postavila také pirátská místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová a připomínala především hnutí ANO, že když vládlo, byly zrušeny nejedny interpelace.

„My, jako bývalí opoziční poslanci, si dobře pamatujeme 17 čtvrtků, kdy interpelace nebyly, protože hnutí ANO tam zařadilo mimořádnou schůzi. Takže to, co se tady dneska děje, je obstrukce ze strany hnutí ANO, obstrukce zákona o střetu zájmů a toho, aby se vidělo, kdo skutečně vlastní mediální domy,“ kontrovala Richterová.

Bývalý předseda Sněmovny z ANO Radek Vondráček si však trval na tom, že vláda pětikoalice udělala osudovou chybu. Vondráček proto žádal o zařazení nového jednacího bodu. „Já jsem ho nazval porušování demokratických procesů v Poslanecké sněmovně. Z tohoto se nevykecáte. Nepomůže vám demagogie. Došlo zde k porušení Ústavy a Jednacího řádu,“ tepal Vondráček vládu.

Celá diskuse ale poměrně rychle skončila. Poslanci hnutí ANO si vyžádali dlouhou přestávku na jednání svého klubu a jednací den tak fakticky ukončili.

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek za to poslancům hnutí ANO vyčinil.

„Na základě dohody, která byla na grémiu a i mezi koaličními kluby, jménem všech koaličních klubů uplatňuji veto na nové body, které byly navrženy podle § 54 odst. 6. Současně si myslím, že není úplně správné si brát přestávku dvě hodiny před koncem schůze a jít takhle brzo domů a neodpracovat to. Nicméně bohužel si to takhle hnutí ANO přeje, takže tohle je jeho odpovědnost. Myslím si, že tu poradu svého poslaneckého klubu mohli udělat včera odpoledne, kdy na to měli celý volný den. Děkuji,“ nešetřil poslance Babišova hnutí.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…