Zaseklé sčítání: Trump a Biden. Přehled, kudy do Bílého domu

05.11.2020 11:57

Obhájí Donald Trump svůj mandát? Pokud se nezmění výsledek v Nevadě, tak šance je malá. Joe Biden je nejspíše na cestě k 270 hlasům, které potřebuje na to, aby se mohl stát prezidentem. V Pensylvánii, Nové Karolíně, Georgii a na Aljašce sice Trump prozatím vede, otázka je ovšem na jak dlouho. Biden snižuje náskok svého soka.

Zaseklé sčítání: Trump a Biden. Přehled, kudy do Bílého domu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Anketa

Jste pro umožnění korespondenčního hlasování při volbách v České republice?

4%
96%
hlasovalo: 18671 lidí

Stále není jasné, kdo bude dalším prezidentem USA. Zatímco včera ráno to vypadalo velmi nadějně pro obhajujícího prezidenta Donalda Trumpa, jak se však sčítají korespondenční hlasy, tak tím se zvyšuje pravděpodobnost vítězství Joea Bidena. V současné době má Joe Biden 264 volitelů a jeho sok, Donald Trump, 214. Pro vítězství potřebuje jeden z kandidátů alespoň 270 volitelských hlasů.

K tomu by teoreticky dnes mohlo dojít, pokud Biden udrží svůj dosavadní náskok ve státě Nevada, kde má o osm tisíc více hlasů než Trump. Sečteno je však pouhých 75 % a může se to změnit. K tomu, aby Donald Trump vyhrál, by potřeboval tedy získat Nevadu. To ovšem není vše. Kromě vítězství v Nevadě by si potřeboval udržet náskok v Pensylvánii, Nové Karolíně, Georgii a na Aljašce. Zatímco Aljašku nejspíše neztratí, tak méně jistou pozici má v Georgii a Pensylvánii. V Pensylvánii je náskok úřadujícího prezidenta 150 tisíc hlasů a v Georgii pouhých 23 tisíc hlasů. Pokud by Donald Trump ztratil jakýkoliv z těchto států, tak je jasné, že dalším prezidentem by se stal Joe Biden.

Ve světle barevných státech stále není rozhodnuto. Ve světle červené vede Trump, ve světle modré Biden. Zdroj: foxnews.com

Situace v Pensylvánii je nejistá. Sečteno je 89 procent, ovšem náskok Donalda Trumpa je sto padesát tisíc hlasů a Joe Biden náskok neustále snižuje.

I v Georgii Biden snižuje náskok Donalda Trumpa. Sečteno je sice 98 % hlasů, ale náskok není nejvyšší.

Severní Karolína vypadá pro prezidenta Trumpa o něco klidněji.

Pokud by chtěl Donald Trump zvítězit i podruhé, tak musí získat zpět Nevadu, kde jsou sečteny tři čtvrtiny hlasů.

Šance na to je ovšem malá. Dle metodiky Fox News je 73% šance, že tento stát připadne Bidenovi. V předchozích volbách z roku 2016 tu Trump též neuspěl.

Anketa

Obáváte se, že islámský terorismus udeří i v České republice?

96%
hlasovalo: 21823 lidí

Znovu je nutné zopakovat, že pokud Donald Trump nevyhraje v Nevadě a neudrží si všechny státy, ve kterých nyní vítězí, tak nejspíše prohraje. Dosavadní prezident ovšem již včera oznámil, že chce přepočítat hlasy ve státech Michigan a Wisconsin, kde včera ráno vítězil Trump, později ho však Biden v těchto státech dohnal.

Trumpův štáb oznámil, že bude žádat přepočet hlasů ve Wisconsinu. Podle agentury AP tam po sečtení zhruba 95 procent hlasů má Biden 49,6 procenta a Trump 48,9. „Objevily se zprávy o nesrovnalostech v řadě okresů ve Wisconsinu. Vznikají tak vážné pochyby o platnosti výsledků,“ uvedl manažer Trumpovy volební kampaně Bill Stepien.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…