Zaskakoval v Hyde Parku a vyslechl si: Politici se snaží privatizovat justici

10.04.2012 22:50

Odborník na právo, korupci a politiku. Kdyby existovala kategorie tradiční host Hyde Parku, byl by to přesně někdo takový. Tentokrát byl hostem expert na evropské právo a profesor z Univerzity v Cardiffu Jiří Přibáň. Zpovídal jej zaskakující moderátor František Lutonský.

Zaskakoval v Hyde Parku a vyslechl si: Politici se snaží privatizovat justici
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Profesor Jiří Přibáň s moderátorem Františkem Lutonským v pořadu ČT Hyde Park

Podle Jiřího Přibáně je zásadní otázkou při snaze dobrat se toho, jak se v Česku vyvíjí podoba práva, to, zda existuje nějaký skutečný politický zájem, který má chránit právní stát, nebo jestli byl stát privatizován do rukou zájmových skupin.

„Nemyslím si, že by už došlo k rozpadu právního státu. Česká republika je však už v kritické situaci. Ne zoufalé, ale kritické,“ upozorňuje expert na evropské právo. Upozorňuje však, že některé státy jsou na tom ještě daleko hůře. K zhroucení právního státu došlo například v Maďarsku.

„Nejde o to změnit právní kulturu, ale politickou. Politické elity se pokouší privatizovat si justici. Stačí pár lidí na odpovědných místech, aby se ztratila důvěra v systém jako takový,“ vypočítává host Hyde Parku příčiny, které mohou k rozpadu právního státu vést.

Neuvěřitelné, jakým způsobem prý mluví politici o soudcích

V tomto smyslu upozorňuje na jeden rys, který je pro českou situaci specifický a bohužel i vypovídající: „Je neuvěřitelné, jakým způsobem mluví politici o soudcích a o sobě navzájem,“ diví se Jiří Přibáň, který je z Británie zvyklý na úplně jinou úctu a přístup jak k soudcům, tak ale i k politikům.

Podle hosta Hyde Parku tato neúcta a neustálé narážky na možnou korupci a nedostatečnou kontrolu vypovídají především o tom, jak myslí ti, co jsou nositeli hanlivých výroků na adresu soudců i svých politických kolegů.

Jiří Přibáň zároveň hájí před diváky i politiky Ústavní soud. Podle něj je to jedna z mála institucí, která si udržela svou nezávislost a která si dovedla vytvořit určitou tradici. „Ústavní soud není stranicky zpolitizovaný, ale Ústavní soud není institucí nestrannou, má koneckonců v sobě zakotvenou politickou funkci,“ upozorňuje kritiky Ústavního soudu Přibáň.

Snaha politizovat Ústavní soud něco naznačuje, uvádí profesor

Právní teoretik je přesvědčený, že snaha politizovat Ústavní soud a vtáhnout jej do běžné parlamentní praxe je pak spíš průvodním symptomem toho, jak se české politické elity snaží privatizovat justici, než toho, že by se samotný ústavní soud pokoušel nějakým způsobem míchat politickými kartami.

Dalším z případů oné privatizace justice je, jakým způsobem se z moci státu vydělili exekutoři a jakým způsobem probíhá výkon jejich zásahů. „Dochází k terorizování dlužníků a je to vrchol nehoráznosti. Tady se měl do toho stát mnohem razantnějším způsobem angažovat,“ upozorňuje Přibáň, který sice chápe, že přesunutí exekučních pravomocí do soukromých rukou mělo urychlit vymahatelnost pohledávek, na stranu druhou by mělo právo zajišťovat smír a vyřešení situace jak ke spokojenosti věřitele, tak i dlužníka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…