Zastropujte cenu ruského plynu a je konec. Před jednáním ministrů EU padlo varování

09.09.2022 11:58

Agentura Reuters uvádí, že maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó se postavil proti zastropování cen ruského plynu. Zdůraznil, že tento krok je proti maďarským zájmům. Příliš velké podpoře se tento nápad netěší ani v Německu.

Zastropujte cenu ruského plynu a je konec. Před jednáním ministrů EU padlo varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó Brusel varuje, že zastropování cen ruského plynu povede k urychlenému zastavení dodávek této suroviny do EU. Varování z jeho úst zaznělo dva měsíce po jeho setkání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, na kterém Ruskou federaci žádal o navýšení dodávek plynu do Maďarska.

„Plán, který by zavedl cenový strop výhradně pro ruský plyn přicházející plynovody, je zcela proti evropským a maďarským zájmům,“ uvedl Szijjártó ve videu na Facebooku.

„Pokud by bylo cenové omezení uvaleno výhradně na ruský plyn, vedlo by to zřejmě k okamžitému přerušení dodávek ruského plynu. Na to, abychom si to uvědomili, nemusíme mít Nobelovu cenu," dodal.

Česká republika, která jako rotující předsednická země EU pomáhá řídit diskuse, uvedla, že chce z programu jednání vyřadit omezení cen ruského plynu.

Gazprom začal minulý měsíc zvyšovat dodávky do Maďarska, čímž doplnil dříve dohodnuté dodávky prostřednictvím plynovodu Turkstream. Rusko dodává Maďarsku většinu jeho potřeb ropy a plynu.

Možnost zastropovat ceny plynu zvažuje EU jako jeden z možných nástrojů pro boj s energetickou krizí. Členské země EU pohnula k hledání řešení cena elektřiny, která dosáhla jednoho tisíce eur za megawatthodinu.

Server Politico upozorňuje, že Evropská komise navrhla 5 způsobů řešení energetické krize.

První možností je omezení zisků výrobců elektrické energie. O zavedení podobného typu daně uvažuje i česká vláda. Hovoří o dočasné válečné dani.

Současně s tím Evropská komise opakovaně vyzvala členské státy EU, aby hledaly energetické úspory.

Třetím nástrojem může být již zmiňované zastropování cen plynu. Ale proti tomu se staví Maďarsko a příliš velké nadšení z tohoto nápadu prý nepanuje ani v Berlíně.

„Německo je však k funkčnosti takového systému skeptické," uvedl jeden z úředníků. „Německo vyjadřuje velké obavy,“ řekla nizozemská politička Tinne Van der Straeten. „Ze strany Německa necítíme silnou podporu,“ dodala.

Za čtvrté je ve hře možnost poskytnout některým firmám speciální dotace. I těm, které byly Bruselem dosud z finanční pomoci vyjímány.

A konečně zapáté mohou být speciální dani podrobeny i ropné a plynárenské společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …