Zástupci 13 firem doprovodí ministryni Novákovou do Jordánska

22.02.2019 22:33

Zástupci 13 firem doprovodí od soboty ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou (za ANO) na zahraniční cestě do Jordánska. Podniky jsou převážně z oborů energetiky, elektrotechniky, zdravotnické techniky a farmacie. V tiskové zprávě to dnes uvedl Svaz průmyslu a dopravy ČR a Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Zástupci 13 firem doprovodí ministryni Novákovou do Jordánska
Foto: youtube.com
Popisek: Marta Nováková

„Jordánsko je pro české firmy významný partner. Už v minulosti naše podniky prokázaly, že jsou spolehlivými dodavateli v oblastech, jako je doprava, strojírenství a moderní technologie. Potenciál pro růst českého exportu do Jordánska není pořád dostatečně využitý,“ uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák.

Jordánsko se podle Hanáka chystá stavět jadernou elektrárnu a poohlíží se po možnostech využití malých modulárních reaktorů. Plánuje také rozvoj těžby uranu. O obě oblasti se zajímá několik účastníků podnikatelské mise, kteří se sejdou s předsedou jordánské atomové komise či ministryní energetiky.

Jordánsko je odrazovým můstkem pro vstup na okolní trhy, ať už je to Irák, nebo válkou poničená Sýrie. Sousední země oceňují politickou a ekonomickou stabilitu Jordánska. „Je to takové Švýcarsko regionu. Chceme tamním partnerům představit třeba systém suchého a přesného stavitelství nebo kogenerační jednotky na zplyňování odpadu,“ uvedl místopředseda představenstva Česko-jordánské obchodní komory Jan Šarapatka.

Návštěva Novákové se koná při příležitosti prvního zasedání Česko-jordánské společné komise. „V rámci zasedání komise v Ammánu budou na programu konkrétní projekty v perspektivních hospodářských oblastech včetně energetiky, strojírenství, železniční infrastruktury, vodohospodářství a obranného průmyslu. Tyto obory by do budoucna měly vést k posílení obchodní relace mezi ČR a Jordánskem,“ uvedla Nováková.

Ekonomika Jordánska by měla podle odhadu Mezinárodního měnového fondu v příštích letech růst o více než dvě procenta ročně. Český export od roku 2011 vzrostl ze 707,5 milionu na loňských 1,12 miliardy korun. V posledních dvou letech ovšem mírně klesá. Největší podíl na českém exportu do Jordánska mají dodávky podvozků pro nákladní vozy Tatra, zařízení pro zpracování dat, pytlový papír a pušky a pistole.

 

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …