Zástupci ANO a ČSSD dnes večer jednali o případné společné menšinové vládě s podporou komunistů

04.04.2018 22:02

Vyjednavači hnutí ANO a ČSSD se dnes večer sešli v Lidovém domě k jednání o případné společné menšinové vládě s podporou komunistů. Debatovat začali o sporných programových bodech jako daně a zrušení karenční doby i o případném rozdělení vládních křesel. Vyjednávání má pokračovat ve čtvrtek večer po návratu lídra ANO a premiéra v demisi Andreje Babiše z dovolené. Novinářům to řekli vyjednavači ANO vicepremiér v demisi Richard Brabec a šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek.

Zástupci ANO a ČSSD dnes večer jednali o případné společné menšinové vládě s podporou komunistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volba předsedy poslanecké sněmovny. I přes protesty Demokratického bloku byl zvolen Radek Vondráček z hnutí ANO

Jednání začalo krátce po 20:30. Faltýnek s Brabcem nechtěli dosavadní průběh či možné výsledky komentovat. Vyjednavači ČSSD – šéf strany Jan Hamáček a místopředseda Jiří Zimola – dnes řekli, že pokud ANO neustoupí ze svých postojů, sobotní sjezd sociálních demokratů může rozhodovat i o neschválení účasti strany ve vládě.

„Je to opravdu předschůzka, ta klíčová bude zítra za účasti pana Babiše,“ řekl Brabec. Čtvrteční jednání by se mělo konat od 20:00 v Praze, místo zástupci ANO neupřesnili. Podle Faltýnka bude zásadní jednání až v pátek. Výsledky by měl „posvětit“ lídr ANO, dodal šéf poslaneckého klubu hnutí.

Podle Hamáčka přetrvávají zatím rozpory u daní a u zrušení karenční doby. ČSSD navrhuje, aby se nemocným pracovníkům proplácela náhrada mzdy i v prvních třech dnech nemoci. Odbory návrh podporují, zaměstnavatelé jsou proti. Sociální demokraté chtěli původně prosadit zrušení karenční doby už za minulé koaliční vlády, v níž zasedali s ANO a lidovci. Se záměrem tehdy neuspěli.

ČSSD mé výhrady také kvůli trestnímu stíhání Andreje Babiše, vadí jí účast ve vládě se stíhaným člověkem. Jako ústupek požadovala křeslo ministra financí, nebo vnitra. Celkem žádala pět ministerských postů, například i zdravotnictví či sociálních věcí. Zástupci ANO mluvili o čtyřech postech, vnitro a finance mezi nimi být neměly. Hnutí na Babišovi jako premiérovi trvá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…