Zástupci církví se s ČSSD mají setkat ve čtvrtek

18.11.2013 13:32

Kvůli restitucím se církve a ČSSD sejdou ve čtvrtek, schůzky se zúčastní zástupci České biskupské konference (ČBK), Federace židovských obcí a Ekumenická rada církví. O setkání požádal předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka, jeho strana totiž usiluje o revizi církevních restitucí vyjednaných předchozí vládou Petra Nečase (ODS). ČSSD by ráda snížila finanční kompenzace.

Zástupci církví se s ČSSD mají setkat ve čtvrtek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

Generální sekretář ČBK Tomáš Holub dnes ČTK řekl, že církve se budou snažit vysvětlit svojí pozici ve společnosti, osvětlit důvod vyjednaného postupu restitucí, jehož součástí je do budoucna odstřižení placení církví od státního rozpočtu. Podle Holuba si také církve budou se zástupci ČSSD ujasňovat, co se od církví očekává. Holub minulý týden zopakoval, že církve nemohou z původní dohody se státem ustoupit, protože by pak nemohly naplnit očekávanou službu ve společnosti.

Sociální demokraté usilují o změny v církevních restitucích také při jednání o vládě s hnutím ANO a s KDU-ČSL. Zatímco ANO se debatám nebrání - jeho šéf Andrej Babiš kritizoval inflační doložku finančního narovnání, lidovci chtějí zachovat nynější stav.

Církve podle zákona o majetkovém vyrovnání dostávají nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Zároveň bude během 17 let postupně až na nulu snižovat příspěvek na podporu činnosti, který dnes činí asi 1,5 miliardy korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…