Zastupitelé Brna-středu odvolali z funkce radního Švachulu

13.03.2019 19:40

Zastupitelé městské části Brno-střed dnes jednomyslně odvolali z funkce radního Jiřího Švachulu (ANO). Švachula je ve vazbě kvůli podezření z možného ovlivňování zakázek na radnici a sám na funkci nerezignoval. Pro jeho odvolání z funkce radního bylo všech 41 přítomných zastupitelů. Oblast investic a správy bytových domů by nově mohl mít na starosti radní Ivo Komárek (ODS).

Zastupitelé Brna-středu odvolali z funkce radního Švachulu
Foto: repro Youtube.com, tan
Popisek: Otevření brněnské tržnice se v roce 2017 účastnil i politik Švachula (vlevo)

Na odvolání politika ANO se už v úterý shodli zástupci koalice ODS, KDU-ČSL a ANO, když jednali o tom, zda po policejním zásahu na radnici a uvalení vazby na dva politiky ANO může koalice v Brně-středu pokračovat.

Švachulu by mohla nahradit zastupitelka Ludmila Oulehlová (ANO), o tom ale zastupitelé teprve budou jednat. Oblast investic a správy bytových domů by po Švachulovi měl mít na starosti radní Ivo Komárek (ODS), ani o tom ale ještě zastupitelé nehlasovali.

Politici ANO také už dříve vyzvali Švachulu a druhého vazebně stíhaného politika ANO, Petra Liškutina, aby se vzdali mandátu zastupitelů. Zatímco z rady je mohou odvolat zastupitelé městských částí, mandát získali na jméno a musejí ho složit sami. Kdyby se mandátu nevzdali, zanikl by jim pouze v případě pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu. Zánik mandátu vyslovuje zastupitelstvo.

Policie zasahovala na radnici Brno-střed minulý týden. Zajímala se především o zakázky investičního odboru, který spadá pod Švachulu, odbor vedl Liškutin. Devět lidí viní z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…