Zastupitelé v Hradci schválili obsah kroniky

05.06.2012 17:42

Už jen ruční přepis vybraných významných událostí z loňského roku chybí k tomu, aby mohla být kronika Hradce Králové vystavena veřejnosti. Radní města v úterý návrh obsahu zachycujícího události roku 2011 projednali a čistopis schválili.

Zastupitelé v Hradci schválili obsah kroniky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Město schválilo harmonogram zpracování a prezentace kroniky města už před dvěma lety. Tehdy bylo zapotřebí aktualizovat pravidla psaní pamětní knihy města Hradec Králové v souvislosti s příslušnou platnou legislativou.

„Snahy o uchování záznamů významných událostí sahají do dávné historie. Nejvyspělejším vyprávěcím pramenem je však kronika. Je to nejjistější způsob, jak uchovat v ověřené podobě záznamy a milníky našich předků. Tuto činnost je třeba podporovat i v budoucnu,“ dodává Josef Krofta, náměstek primátora za oblast kultury a cestovního ruchu.

Kroniku v Hradci Králové vede od roku 1994 Jan Jakl, historik Muzea východních Čech.  V současné době upravuje kronikářskou činnost v jednotlivých obcích republiky zákon o kronikách obcí. Za její vedení je obec podle zákona odpovědná, a její představitelé rozhodují o obsahu ročního kronikářského zápisu. Zákon stanoví povinnost zveřejnit kroniku k možnému nahlížení občanů.

MUDr. Zdeněk Fink

  • BPP
  • 1. místopředseda Hradeckého demokratického klubu
  • krajský radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…