Zatímco Babiš jednal v USA s Trumpem, v Česku propuklo tohle... Je toho plný internet

08.03.2019 9:26

Český premiér Andrej Babiš (ANO) prožil jednu ze svých hvězdných chvil, když dostal možnost promluvit si s prezidentem USA Donaldem Trumpem přímo v pracovně Bílého domu. Analytik Tomáš Klvaňa dospěl k závěru, že se předseda vlády možná nechal až příliš unést silou okamžiku. V Česku propukla celá řada věcí. Stalo se toho tolik, že by se dokonce dalo v ironickém duchu využít české přísloví „když kocour není doma, myši mají pré“...

Zatímco Babiš jednal v USA s Trumpem, v Česku propuklo tohle... Je toho plný internet
Foto: Screen ČT
Popisek: Donald Trump a Andrej Babiš s manželkami v Bílém domě

Andrej po návštěvě Bílého domu zářil spokojeností. Analytik Tomáš Klvaňa v internetové televizi DVTV poznamenal, že se možná Babiš nechal až příliš unést silou okamžiku a novinářům toho prozradil víc, než mohlo být prezidentovi USA Donaldu Trumpovi milé.

„Mě spíš překvapilo, jak podrobně poté o té schůzce premiér Babiš informoval. To nebývá zvykem, takhle dopodrobna vyprávět o tom, o čem se vlastně bavil se svým partnerem. A možná, že o některých těch věcech Donald Trump ani nechtěl informovat. Uvidíme, jestli přijde nějaká reakce z americké strany,“ prohlásil Klvaňa. 

Analytik kroutil hlavou nad tím, jaký dar Babiš Trumpovi předal. Věnoval mu slavnou českou pistoli se zlatými prvky, pro což analytik neprojevil příliš pochopení.

„To je ukázka toho, že nedoceňujeme, že ten svět se nějak posunul a že tohle se prostě nedělá, tohle se dělalo dříve. Nedovedu si představit, že by někdo z Nizozemí, Dánka nebo Švédska nebo dokonce z Německé spolkové republiky přijel do Bílého domu a daroval prezidentovi Spojených států střelnou zbraň v okamžiku, kdy Spojené státy trpí epidemií násilí, především epidemií různých incidentů na školách, masových vražd na školách. A myslím, že máme veliké štěstí, že Američané tuhle návštěvu v podstatě nesledují. Tohle se tam neobjeví v novinách nikde, což znamená, že o tom dárku nikdo neví,“ uvedl Klvaňa.

Kritickými slovy na adresu Andreje Babiše nešetřil ani europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer. „Jako by nestačilo, že premiér země, která je (snad) v Americe spojována s Václavem Havlem, je spolupracovník StB a bývalý komunista. @AndrejBabis ještě navíc presidentovi USA přiveze jako dar pistoli... Zajímalo by mne, kdo mu tohle na Facebooku poradil,“ poznamenal člen horní komory Parlamentu ČR na sociální síti Twitter.

 

Bývalý 1. místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek si ještě přisadil a zavzpomínal na samopal prezidenta Zemana. „Vývoj české politiky se dá ilustrovat také na dárcích nejvyšších politických představitelů americkým prezidentům. Václav Havel daroval Clintonovi saxofon s podpisem a pověstným srdcem, Babiš daroval Trumpovi pistoli s datem narození. Už fakt jen ten Kalašnikov...,“ uvedl Ženíšek.

Kritickými slovy nešetřil ani novinář serveru Aktuálně.cz Jan Lipold, který připomněl, že Babiš občas zmiňuje prvního českého prezidenta Václava Havla, který mluvíval o míru v různých částech světa, ale zároveň neváhá dovézt Trumpovi jako dar pistoli. „Babiš, který vloni doporučoval k přečtení Havlův projev na konferenci o nenávisti v Oslu z roku 1990, veze Trumpovi památeční bouchačku s nápisem Pravda vítězí. To už nejsou ani paradoxy,“ uvedl Lipold.

Jeho kolegové pak nevěnují pozornost jen tomu, co se dělo v Bílém domě, že Babiš pozval do Česka prezidentovu dceru Ivanku Trumpovou, ale také věcem, které se dějí doma, zatímco předseda vlády pobývá za mořem. Děje se toho totiž opravdu hodně.

K Babišovu kolegovi Jaroslavu Faltýnkovi dorazila policie a požádala o spolupráci v souvislosti s firmou Kapsch a Úřadem na ochranu hospodářské soutěže. Vedle toho vyšlo najevo, že si jednoho dne na stolek předsedy vyskočil stávající šéf dolní komory Parlamentu ČR Radek Vondráček s kytarou v ruce a zahrál několik písniček, což je minimálně nezvyklé.

A jako by to nestačilo, ministryně průmyslu a obchodu za hnutí ANO Marta Nováková po svém nedávném přešlapu s mobilními daty poskytla rozhovor ruské státní agentuře Sputnik, na což vedle českých novinářů upozornil např. analytik think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda.

Ozval se i režisér Jan Hřebejk, který se přes všechny ironické komentáře o Babišově návštěvě v Bílém domě domnívá, že tato cesta je pro Českou republiku dobrou zprávou. 

Mnohé politiky to však neuklidnilo. Ať už je Babišova schůzka s Trumpem v Bílém domě sebevětším úspěchem, předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil, Pavel Telička a senátor Marek Hilšer nenechali speciálně na Radku Vondráčkovi nit suchou.

Vystrčil Vondráčkovi poděkoval, že ukázal rozdíl mezi svým vystupováním jako předsedy Poslanecké sněmovny, který se nezdráhá vyskakovat na stolek předsedy dolní komory s kytarou v ruce, a vystupováním důstojně hovořícího předsedy Senátu z řad ODS Jaroslava Kubery.

Marek Hilšer zavzpomínal na 17. listopad 2018, kdy květinové věnce prezidenta Miloše Zemana či předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury skončily v odpadkovém koši a policie hned začala jednat. Naproti tomu, když se současný předseda chová nedůstojně přímo na půdě parlamentní komory, kterou zastupuje, je až zarážející klid.

„Když občan na protest proti pokrytectví politiků vyhodí věnec do koše, tak se mohou někteří zbláznit. Ale když politik tancuje na předsednickém stole v Poslanecké sněmovně, tak je to pro pana předsedu sympatický projev moraváctví. Je zvláštní, s jakou drzostí nám tvrdí, že černá je bílá,“ kroutil hlavou Hilšer.

Europoslanec Pavel Telička doplnil, že kdyby si podobný kousek dovolil např. končící předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, dnešní Vondráčkovi obhájci by lucemburského politika cupovali na kousky.

„Úžasná vizitka české politické kultury. Byť mnozí označují přední představitele EU za opilce, tito ‚alkoholici' by si nikdy nic podobného nedovolili. A smutné je, že kdyby ano, nejvíce by je kvůli tomu kritizovali ti, kteří teď Vondráčka vehementně brání,“ napsal Telička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…