Zavalí Babiše. Včerejší slova vaří krev. Přijde akce

11.01.2021 16:50

ANKETA Slova Andreje Babiše, která dopálila živnostníky. O co jde? „Někteří mi píší: ano, dostal jsem tolik podpory, že i kdybych podnikal, tak bych možná tolik ani nevydělal,“ uvedl premiér v neděli na adresu živnostníků a podnikatelů. Babiš se domnívá, že kabinet dělá kupříkladu pro pomoc hospodským a restauratérům maximum. ParlamentníListy.cz se proto veřejně činných osobností se zkušenostmi z podnikatelské sféry zeptaly, jak na premiérova slova nahlížejí. Šlápl Babiš vedle?

Zavalí Babiše. Včerejší slova vaří krev. Přijde akce
Foto: Facebook Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Je zřejmé, že celý systém, ať už se jedná o zdegenerovaného PSA, který by měl být utracen, ale i to, že systém různých ekonomických kompenzací není nastaven dobře a mělo by dojít k jeho radikální změně,“ říká ekonom a proděkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze docent Miroslav Ševčík. Premiérovo chlubení se vybranými OSVČ, kteří údajně z dávek dostávají více peněz, než kdyby pracovali, označuje zkušený ekonom za absurdní.

Anketa

Líbila se vám demonstrace za účasti Dana Landy a exprezidenta Klause?

19%
75%
hlasovalo: 16884 lidí

„Jsou však již desetitisíce, možná statisíce, podnikatelů a podnikatelských subjektů, kterým docházejí rezervy, trpělivost a hlavně motivace pokračovat ve své činnosti. Nevím, kdy už konečně politikové a média pochopí, že primární a normální je takové řešení, aby byli izolováni opravdu nemocní, byla jim poskytnuta veškerá možná péče, a ne aby byli izolováni a omezováni všichni lidé ve společnosti. Pokud tato situace bude pokračovat ještě nějaký čas, nebudeme mít ani na to, abychom tu nezbytnou lékařskou péči potřebným vůbec poskytli,“ varuje Ševčík. Připomíná navíc, že ony rozdávané kompenzace jdou z peněz daňových poplatníků, a nikoli z kapes premiéra Babiše a ministrů Havlíčka se Schillerovou. „A nevím, jestli panu premiérovi dochází, že lidié mají prašivých PSŮ, nesmyslných opatření a mediálního strašení mediokracií plné zuby,“ uzavřel svůj komentář docent Ševčík.

Podnikatel a bývalý starosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS) pro Babišův výrok nemá pochopení: „Netuším, co slyší pan premiér Babiš, ale jeho výrok je absolutně odtržen od reality a nereflektuje současný stav.“ Živnostníci to podle Bellua mají přesně naopak: „Řada malých a středních živnostníků musí finanční prostředky vracet. Jiné, když už se proklestí stohem nesrozumitelných formulářů, kontroluje horlivě finanční úřad. Velká část živnostníků je na kolenou, ekonomická tragédie je za dveřmi a vláda dává na odiv, že nesnáší ty, kteří provozují živnost, malý či střední podnik. Dříve označovaní levicí za parazity, dnes na odpis.“ A řešení? „Zveřejněte transparentně data o jednotlivých podporách a pak se o nich bavme. Fakta, a ne příběhy ze snů,“ vyzval Bellu premiéra Babiše.

„Jediné dobře saturované podniky, o kterých víme, jsou ze svěřenského fondu Agrofertu,“ kontruje Jiří Janeček, bývalý poslanec za ODS a spoluzakladatel iniciativy Chcípl PES, která v neděli pořádala demonstraci na Staroměstském náměstí v Praze. „Z našich přímých zkušeností s více než tisícem subjektů vyplývá, že podniky již vyčerpaly své finanční i psychické rezervy a jedou nadoraz a na dluh,“ popisuje Janeček realitu drobných podnikatelů. A vládní programy pomoci? „Doteď ani nebyl vypsán covid gastro. Doteď nebyl spuštěn program na záchranu osob, které jsou v dluzích a již přišly o své podnikání.“

Mnozí podnikatelé jsou podle Janečka v tuto chvíli na hraně ukončení svých provozů, a proto iniciativa Chcípl PES usilovně apeluje na vládu, aby bylo nalezeno řešení. „Dokud nebude odstraněna překážka v příjmu dotací – bezdlužnost vůči státu –, nelze hovořit o poskytnutí pomoci podnikatelům,“ prozradil Janeček, o čem bude iniciativa jednat na středeční schůzce s představiteli vlády.

Padla i výzva zasaženým podnikatelům, Babiše nepotěší. „V reakci na slova premiéra vyzýváme všechny podnikatele, aby mu zaslali e-mail s popisem jejich situace. Prosíme, připojte nás do kopie a e-maily posílejte na: babisa@psp.cz a info@chciplpes.cz,“ uzavřel svou reakci Janeček. Premiéra tak pravděpodobně zavalí obrovské množství e-mailů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Marek Korejs

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…