Zavedeme klouzavý mandát poslance? Dvořáková je jasně proti

03.07.2014 21:11

Především vzhledem k absenci ministrů na nejednou jednání sněmovny se znovu rozbíhá debata, zda by nebylo vhodné, aby byl v českých poměrech zaveden tzv. klouzavý mandát, který by umožnil nástup náhradníka za poslance, který se stane ministrem. Náhradník by měl mnohem více času na plnění sněmovních povinností. Zatímco ústavní právník Jan Kysela se zavedení klouzavého mandátu nebrání, politoložka Vladimíra Dvořáková je proti. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

Zavedeme klouzavý mandát poslance? Dvořáková je jasně proti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimíra Dvořáková

Ve Velké Británii se může stát ministrem jen člověk, který je zároveň členem dolní komory parlamentu. V jiných zemích však existuje právní úprava, kdy na místo poslance, který se stává členem vlády, nastupuje náhradník. Ministři totiž v některých situacích mají tolik práce ve svých resortech, že nestíhají sněmovní práci. Jde o tzv. klouzavý mandát a debata o jeho zavedení se nevede v Česku poprvé. S myšlenkou na jeho zavedení přišli např. poslanci ČSSD, kteří zároveň zastávají posty krajských hejtmanů, v čele s Michalem Haškem.

Hrozí nejistota

Ústavní právník Jan Kysela by se zavedení klouzavého mandátu nebránil, podle jeho názoru totiž nijak výrazně nejde proti duchu české ústavy. Na praktičnost zavedení klouzavého mandátu poukazuje i politolog Josef Mlejnek. Naproti tomu politoložka Vladimíra Dvořáková je jednoznačně proti tomuto nápadu.

„U parlamentního systému je poměrně běžné, že ministři bývají zároveň členy parlamentu. ... Klíčová je účast na výborech, ta by mě zajímala mnohem více. ... Klouzavý mandát vytváří nejistotu a z hlediska kontinuity mi to nepřijde jako řešení," varuje Dvořáková.

Sami poslanci se ale zavedení klouzavého mandátu nebrání. Jeroným Tejc (ČSSD) prohlašuje, že je to věc, kterou by bylo možné změnit spolu s dalšími plánovanými změnami v ústavě, nejčastěji se hovoří o úpravě pravomocí prezidenta. Zavedení klouzavého mandátu jsou nakloněni i Radim Fiala z hnutí Úsvit přímé demokracie nebo místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN). Ten tvrdí, že jako poslanec odvádí pro své voliče určitý objem práce a ministr podle jeho názoru nemá šanci stihnout pro své voliče odpracovat totéž.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…