Zaznělo na protestu: Dagmar Veškrnová podepsala Antichartu, proč ji zvete

29.11.2012 19:07

Stovky lidí se ve čtvrtek večer sešly na českobudějovickém Piaristickém náměstí, kde se konala další z demonstrací proti jmenování Vítězslavy Baborové za KSČM na post krajské radní pro školství a kulturu. Studenty pozvaná bývalá první dáma Dagmar Havlová napřijela.

Zaznělo na protestu: Dagmar Veškrnová podepsala Antichartu, proč ji zvete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dagmar Havlová

Protestujícím vadí spojení krajské vlády ČSSD a KSČM. Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) ale považuje akci studentů za nátlak, se kterým se nehodlá ztotožnit.

„Opakovaně jsem jim nabízel spolupráci a vytvoření pracovní skupiny. Studenti o to nemají zájem, i proto chtějí demonstrovat a stávkovat. S touto formou nátlaku se prostě nehodlám ztotožnit," řekl i pro ParlamentníListy.cz jihočeský hejtman a stále opakuje, že KSČM byla demokraticky zvolena a radní Vítězslava Baborová rovněž demokraticky jmenována zastupitelstvem kraje.

Sama Baborová vidí v akci nátlak nikoli studentů, ale „jistých“ skupin lidí okolo neúspěšných kandidátů, kteří se do vedení kraje nedostali. Radní Baborová už před časem požádala o několik měsíců hájení, a až pak připouští kritiku.

Havlová nepřijela

Studenti si dokonce na čtvrtek pozvali bývalou první dámu Dagmar Havlovou. Ta ale nepřijela, přesto, že jim podporu slíbila. Odpůrci stávky si ale klepou na čelo, že byla pozvána právě Havlová.

„Tato bývalá první dáma, herečka Dagmar Veškrnová, podepsala před rokem 89 Antichartu, k tehdejším mocipánům měla více než vřelý vztah a teď by tu měla hřímat proti soudruhům? To by bylo více než trapné a snad to pochopila i ona a proto nepřijela,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz jedna z přihlížejících Božena Neumannová, která prý nevolila komunisty, ale s protesty nesouhlasí.

I podle dalších odpůrců prý jen studenti dokázali, že netuší, proč protestují, když pozvali někoho, kdo sloužil minulému režimu, měl z něj výhody a podepsal i Antichartu - dokument proti bojovníkům proti tehdejšímu režimu.

Protesty začaly 17. listopadu

Studenti se poprvé sešli už 17. listopadu na českobudějovickém náměstí. Stávku vyhlásilo třeboňské gymnázium a postupně se k němu připojily střední školy z Českých Budějovic, Soběslavi, Jindřichova Hradce, Kaplice, Tábora, Prachatic nebo Písku. Petici proti nově jmenované radní už podepsalo přes 11 tisíc lidí. Podle studenta Gymnázia Třeboň a jednoho z organizátorů Dominika Hořejšího podporuje akci 15 až 20 škol a začínají se ozývat i z jiných krajů.

Petice ale vznikla i na podporu radní Baborové. Ta má okolo 4000 podpisů a podepisují ji lidé z celé republiky. Studenti říkají, že pokud radní neodstoupí, nebo nebude odvolána, budou v protestech pokračovat. Jihočeský hejtman ale nevidí pro odvolání Baborové důvod a hlavně namítá, že by to muselo udělat zastupitelstvo, kterým byla teprve nedávno zvolena.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…