Zbožňovaný Okamura, láska k ODS a čistý průstřel ČSSD. Překvapivá pravda o volbách

04.11.2013 14:52

Průzkum společnosti STEM ukázal, že voliči hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše věří, že toto uskupení může přinést skutečné změny. Úsvit přímé demokracie přilákal voliče především tváří lídra Tomia Okamury. U ODS zůstali jen jejich skálopevní voliči.

Zbožňovaný Okamura, láska k ODS a čistý průstřel ČSSD. Překvapivá pravda o volbách
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomio Okamura přijel diskutovat s občany do Valašského Meziříčí

Data ukazují, že 47 procent voličů odevzdalo svůj hlas hnutí ANO, protože věřili, že právě toto hnutí může přinést potřebou změnu. Volební program ANO byl přitom vodítkem jen pro 21 procent voličů hnutí. Osobnost Andreje Babiše pak přilákala jeho 17 procent voličů. Naproti tomu Tomio Okamura stojící v čele hnutí Úsvit přímé demokracie přilákal k urnám celých 44 procent voličů své politické formace. Program hnutí byl určující pouze pro osmnáct procent voličů. Stojí za pozornost, že Karel Schwarzenberg přiměl k volbě TOP 09 třiadvacet procent voličů, což je výrazně méně než v případě Tomia Okamury.

Celý průzkum ZDE

Z dat také jednoznačně vyplývá, že ODS odevzdalo hlas 39 procent jejích voličů proto, že ji volili vždy. Osobnost Miroslavy Němcové jako volební lídryně pak přilákala jen 6 procent lidí, kteří podpořili "stranu modrého ptáka". Pevné voličské jádro pak již tradičně vykazuje KDU-ČSL, pro kterou prý vždy hlasuje 26 procent dotázaných a komunisté se třiadvaceti procenty.

Podle samotné předvolební kampaně se podle informací agentury rozhodovalo minimum občanů. U voličů sociální demokracie to byl "čistý průstřel", čili 0 % z účastníku průzkumu, kteří volili oranžovou stranu. Kampaň lidovců a ANO byla důvodem k volbě pro 9 procent jejich voličů a v případě Úsvitu přímé demokracie to bylo dokonce 11 procent. Okamurovo hnutí bylo v tomto směru vůbec nejúspěšnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…