Zbraně u Jílkové: Přijde Černochová, psycholog i myslivec

26.01.2017 11:51

V dnešním diskusním pořadu České televize Máte slovo se budou probírat témata: „Máme mít dle ústavy právo zastřelit teroristu? Má být mezi občany více zbraní? A je nutné více zbrojit? Nebo násilí plodí jen násilí?“

Zbraně u Jílkové: Přijde Černochová, psycholog i myslivec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Ministerstvo vnitra předložilo návrh na dodatek Ústavy ČR, který by dal právo majiteli legálně držené zbraně k obraně například proti teroristům. Návrh by mohl, podle ministerstva, pomoci k zajištění bezpečnosti v České republice. Návrh je reakcí na teroristické útoky z minulého roku ve Francii a Německu.

Podle všeho jde také o reakci na směrnici Evropské komise k odzbrojování obyvatelstva, a tedy možnost, jak se zpřísnění podmínek pro držitele zbraní ze strany Unie, vyhnout. Cílem připravované směrnice má být zvýšení bezpečnosti v Evropě, kvůli desítkám tisíc zabití střelnými zbraněmi.

V ČR je registrováno téměř osm set tisíc zbraní, z toho pro výkon zaměstnání je evidováno pouze na 60 tisíc kusů, nejvíc kolem čtvrt milionu je jich registrováno k ochraně života, zdraví a majetku. Zbrojní průkaz u nás vlastní kolem tři sta tisíc lidí a zájem občanů o zbrojní průkaz narůstá. Proti směrnici byla sepsána petice, kterou podepsalo na 40 tisíc lidí.

Podle ústavních právníků je návrh na ústavní dodatek zbytečný, a dokonce se vymyká evropské právní kultuře. Naopak myslivecká sdružení, sportovní střelci, občané vlastnící zbraň, dodatek podporují z obavy před jejich vlastním odzbrojením.

Hosty moderátorky Michaely Jílkové budou Hana Marvanová, bývalá náměstkyně ministryně spravedlnosti, bezpečnostní analytik Jan Schneider, Jan Cemper, aktivista z Prahy z Iniciativy Proti projevům nenávisti, Bohumil Straka, myslivec z Brna, člen Českomoravské myslivecké jednoty, Pavel Černý, podplukovník ve výslužbě a instruktor střelby, Jana Černochová, poslankyně ODS, členka výboru pro bezpečnost a obranu, Eva Novotná z občanské iniciativy Ne základnám, Tomáš Fiala, držitel zbraně, starosta obce Sebečice-Biskoupky a Jeroným Klimeš, psycholog, zabýval se i policejní psychologií.

Pořad Máte slovo vysílá ČT1 dnes od 21:30.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…