Zbrojaři varují. Když nezměníme přístup bank, riskujeme ztrátu obranyschopnosti

23.11.2023 8:52

Přestože by se mohlo zdát, že po vypuknutí války na Ukrajině čeká zbrojní průmysl období hojnosti, opak je pravdu. Nejen české firmy totiž čím dál tím více narážejí na dopady nových předpisů Evropské unie, které udělaly z obranného průmyslu společensky nezodpovědný sektor podnikání, čímž zbrojařům zásadním způsobem zkomplikovaly přístup například k bankovním úvěrům.

Zbrojaři varují. Když nezměníme přístup bank, riskujeme ztrátu obranyschopnosti
Foto: Karel Šebesta
Popisek: Armáda na pražské náplavce

Situaci se proto rozhodla řešit také Hospodářská komora, která vyzvala vládu, aby zajistila obrannému průmyslu přístup k financování a zajištění finančních operací. V opačném případě by totiž mohlo hrozit oslabení obranyschopnosti a bezpečnosti České republiky. 
 
„Bankovní sektor v zemích EU v mnoha případech považuje domácí obranný průmysl za společensky nezodpovědný dle vlastních ESG standardů a často jej odmítá financovat a pojišťovat, a to navzdory vládami deklarovaným bezpečnostním a obranným zájmům,“ popsal hlavní příčinu současných problémů Lubomír Kovařík, předseda Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory České republiky. 
 

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29511 lidí
Zkratka ESG (z anglického „Environmental, Social, and Governance“) odkazuje na nové požadavky v oblasti společenské odpovědnosti a ekologické udržitelnosti. ESG je de facto hodnocení kolektivní odpovědnosti firmy v oblasti sociálních a environmentálních faktorů a jeho vykazování se stalo novou povinností minimálně pro velké firmy po celé Evropské unii. 
 
Paradoxní přitom je, že sama Evropská unie volá po pokračování vojenské podpory Ukrajině i posílení obranyschopnosti členských států, především pak pod společnou vlajkou Severoatlantické aliance. A stejný přístup zastává také česká vláda. „Český obranný průmysl okamžitě reagoval na zvýšené požadavky a potřeby české vlády pro zajištění modernizace a bojové připravenosti Armády ČR i na požadavky plynoucí z českých zahraničních bezpečnostních zájmů v souvislosti s ruskou agresí proti Ukrajině. Obranný průmysl se však potýká s řadou překážek, které zabraňují naplnění nově přijaté Bezpečnostní a Obranné strategie ČR i strategií NATO a EU. Mezi nejzásadnější problémy patří právě přístup k financování rozvoje obranného průmyslu a zajištění finančních operací bankovním sektorem,“ doplnil Lubomír Kovařík, někdejší dlouholetý šéf České zbrojovky. 
 
Podle Hospodářské komory je navíc zřejmé, že bezpečnostní prostředí se výrazně zhoršuje. Symbolem je ruská agrese proti Ukrajině, která je největším válečným konfliktem v Evropě od 2. světové války, která se odehrává jen několik set kilometrů od hranic České republiky. Stejně tak jsou symbolem rozsáhlé brutální teroristické útoky proti Izraeli. 
 
„Bezpečnostní a obranné strategie, v čele se strategickými dokumenty NATO a EU na tento vývoj reagují, stejně jako strategické dokumenty dalších členů těchto organizací. Česká vláda přijala novou Bezpečnostní strategii a následně v říjnu Obrannou strategii. Domácí obranný průmysl je po více třiceti letech od konce studené války znovu vnímán jako základní pilíř zajištění schopností armád a obranyschopnosti země. V této souvislosti se očekává, že obranný průmysl přinese nové technologie, zajistí včasnou masovou výrobu a poskytne své schopnosti nejen členským státům NATO a EU, ale také partnerským zemím, jako je Ukrajina,“ píše se v prohlášení Sekce obranného průmyslu Hospodářské komory, která proto vyzvala vládu k dalšímu intenzivnímu dialogu ohledně řešení problémů s přístupem k financování a zajištění finančních operací, rámci společného cíle zajištění obranyschopnosti a bezpečnosti České republiky.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Úroveň , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 23.11.2023 9:36:05
myšlení v Bruselu plně vystihuje že se tam od nás nacpali piráti,Zdechovsky, Jourová a podobné figury jako zakysla Němka Uršula s likvidační podporou ua nacka,, Svůj k svému,,

|  7 |  0

Další články z rubriky

Ukrajinci schovaní v ČR: „Jaké dilema? Porušují zákon, máme povinnost je vydat.“

7:31 Ukrajinci schovaní v ČR: „Jaké dilema? Porušují zákon, máme povinnost je vydat.“

Ukrajinské armádě zoufale chybějí vojáci. Uprchlíci by tak podle konzervativního komentátora Martina…