Zdechovský odkazuje na ty největší lži, které imigrantům o Evropě vtloukají do hlavy

07.11.2017 21:35

Europoslanec za KDU-ČSL a člen Rozpočtového výboru Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský na svém blogu hovoří nejen o tom, jak Německo tajně (ne)vyhradilo 800 000 míst pro imigranty. Mezi dnešní módní výrazy patří slovní spojení „fake news“. „Většina lidí si pod tímto slovním spojením představí šíření nepravdivých informací na alternativních serverech, oběťmi takového druhu lží jsou i migranti,“ říká Zdechovský.

Zdechovský odkazuje na ty největší lži, které imigrantům o Evropě vtloukají do hlavy
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Mezi migranty panuje řada mýtů a nejnebezpečnějšími šiřiteli těchto lživých informací jsou pašeráci lidí. „Negativní důsledky lží pocítí ti, kteří jim uvěří, na vlastní kůži. Důsledkem lživých informací šířených pašeráky bohužel nejsou zdaleka jen zmatení mysli a krajně nerealistické představy o životě v Evropě,“ zdůrazňuje Zdechovský.

Podle Zdechovského může pro některé lidi snažící se ilegálně dostat do Evropy honba za vidinou lepšího života, způsobená právě nepravdivými informacemi, skončit tragicky. V loňském roce prý takto zemřelo 5 096 lidí.

Dobrou zprávou je, že šíření nepravdivých informací nezůstalo bez odezvy. V Německu, nejatraktivnější azylové destinaci, už v rámci Spolkového zahraničního úřadu funguje stránka RumoursAboutGermany.info s informacemi v angličtině, francouzštině a arabštině, kde jsou lži převaděčů a pašeráků postupně jedna po druhé rozebrány na prvočinitele.

Lži pašeráků vypadají převážně tak, že o Evropě nabízejí nezasvěcenému člověku sondu do myšlení tisíců lidí snažících se dostat ilegálně do Evropy.

  • Původní zdroj ZDE

Jednou z nejčastějších lží je například loď převážející lidi přes moře, která je obrovská. „Přinejmenším ze zpráv už každý člověk v Evropě ví, že lidi snažící se dostat s pomocí pašeráků do Evropy čeká strastiplná a velmi nebezpečná cesta na gumových člunech. Pašeráci užívají ty nejstarší a nejlevnější lodě, které mohou dostat,“ dodal Zdechovský.

Další lež je i ta, že Německo vyhradilo 800 000 míst pro afghánské uprchlíky: „Všem lidem uvažujícím o cestě do Německa je vysvětleno, že nejsou garantovaná žádná místa pro lidi pocházející z určité země,“ dodává.

Zdechovský upozorňuje také na lži o tom, že velké německé korporace potřebují pracovní sílu, proto Německo bere 5 000 migrantů denně: „V Německu neexistují žádné kvóty na migranty. Přestože v Německu existuje poptávka po kvalifikované pracovní síle, ti, kdo přicházejí ilegálně, nebudou schopní získat zaměstnání,“ říká.

To ale bohužel není úplný výčet nepravd, kterým bohužel věří mnozí migranti. Mnozí uprchlíci či migranti prý žijí v naprosto mylném přesvědčení, že prokázat se původem v nějaké konkrétní zemi automaticky znamená právo na azyl. Ani to samozřejmě nemůže být pravda. Azyl totiž může člověk dostat jen tehdy, když mu skutečně hrozí pronásledování či nějaká vážná újma.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Vinu na „zmatení myslí“ rozhodně nenesou jen pašeráci. Mnozí lidé volí dalekou cestu v dobré víře, že v Evropě to prý bude jednoduché, a na jejich rozhodnutí můžou mít vliv i zprávy od známých krajanů, kteří už v Evropě žijí. Lidé uvažující o riskantní cestě do Evropy slýchávají pozitivní zprávy od svých známých, kteří se už do Evropy dostali a před příbuznými se snaží dát za každou cenu najevo, že se jim v zemi, která je přijala, daří.

Stránka RumoursAboutGermany.info vytvořená Spolkovým zahraničním úřadem je perfektně zpracovaná. Lidé se na ní mohou dozvědět, že budoucnost, která čeká na uprchlíky či migranty v Německu, rozhodně nebude růžová. Cílem je samozřejmě především odradit co nejvíce těch, kdo o takové cestě přemýšlejí. Je zde také vysvětleno, jak se lze do Německa dostat legálně.

„Německo nyní měsíčně investuje obrovské finanční prostředky, aby se informace na tomto webu opravdu dostaly k lidem, kteří by je skutečně měli slyšet,“ uzavřel Tomáš Zdechovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…