Zdechovský se postavil redaktoru ČT. Rozšiřoval zprávu, která se mu nelíbila

08.06.2021 19:54

Zpravodaj České televize v Polsku Lukáš Mathé upozorňuje, že se v Polsku ohledně dolu Turow objevují vyjádření, že je to nástroj českého předvolebního boje. Vláda prý ostře bojuje proti pokračující těžbě kvůli proekologickým Pirátům. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) ovšem tvrdí, že během své návštěvy Polska taková vyjádření neslyšel; polská strana prý naopak chce celou situaci vyřešit.

Zdechovský se postavil redaktoru ČT. Rozšiřoval zprávu, která se mu nelíbila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

„V Polsku už žije interpretace, že celý problém Turowa vychází z volební kampaně a že česká vláda postupuje takto ostře hlavně kvůli ‚proekologickým‘ Pirátům,“ napsal Mathé na Twitteru.

Následovala odpověď europoslance Zdechovského, podle nějž žádná taková interpretace neexistuje. „Věnuji se dlouhodobě tématu a v pátek jsem byl na jednání v Polsku a nikdy jsem podobný nesmysl neslyšel. Dnes jsem opakovaně mluvil i s představiteli polské vlády a PiS a o volební kampani nikdo nic neřekl. Ba naopak. Je snaha to poslední týden vyřešit,“ má jasno Zdechovský.

Mathé mu proto poskytl vyjádření novináře Pawla Pyclika z rádia RMF. „Mám pocit, že pan Pyclik má rád hodně spekulace. Ohledně Turowa to není poprvé, kdy pouští nějaké nesmyslné balónky. Pravda je taková, že nyní se dohoda rýsuje a reálně bude v řádech dnů, maximálně týdnů. Takže daleko před volbami,“ stojí si ale za svým Zdechovský.

Česká vláda navrhuje tvrdý postup proti Polsku, které nerespektuje rozhodnutí Soudního dvora EU z 21. května a pokračuje v těžbě. Vláda proto požaduje za každý den pokračování těžby pokutu 5 milionů eur (127 milionů korun). Mezitím ale chce dále jednat s polskou vládou a najít řešení situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…