Zdeněk Troška promluvil o Vladimíru Brabcovi. Kolují též věty, kterými herec sdělil pravdu o ,,Zemanovi"

06.09.2017 7:00

Režisér Zdeněk Troška zavzpomínal na herce Vladimíra Brabce, jenž zemřel v pátek ve věku 83 let. Brabec, který proslul především rolí v normalizačním seriálu 30 případů majora Zemana, sehrál desítky rolí také v Národním divadle. Opustil jej v 90. letech. Troškovy vzpomínky přinesl server Expres.cz.

Zdeněk Troška promluvil o Vladimíru Brabcovi. Kolují též věty, kterými herec sdělil pravdu o ,,Zemanovi"
Foto: Archiv ZT
Popisek: Režisér Zdeněk Troška

Troška především vyprávěl, proč Brabec z Národního divadla odešel. „Myslím si, že ho neuvěřitelným způsobem podržel a vrátil do života Ladislav Županič, který mu nabídl angažmá, když ho šikanovali v Národním divadle. Tenkrát za ním přišel Radek Brzobohatý, který mu řekl: Vykašli se na celé Národní divadlo, stejně jako já jsem se vykašlal na Vinohrady, kde jsem bojoval s určitými lidmi, kteří mi nepřáli, a pojď k nám do Karlína. Láďa Županič ho okamžitě vzal a Vláďa tam zahrál několik skvělých rolí a úplně pookřál,“ uvedl Troška. 

Původní text ZDE

Brabec se totiž v té době potýkal s kritikou kvůli své roli majora Zemana. „Jestli mu někdo vytýká něco kvůli majoru Zemanovi, tak to je něco tak strašně hloupého a směšného. Tenkrát byla taková doba, herci nemohli odmítnout, zvlášť když to byla takhle sledovaná státní zakázka. Hrály tam davy jiných herců, kteří hrají do dneška a dělají, jako že tam ani nebyli,“ dodal Troška, jenž se podle svých slov potkal s hercem naposledy před dvěma lety. 

Anketa

Proč Češi málo stávkují?

hlasovalo: 868 lidí

„Bylo to v Lucerně a já mu pomáhal do schodů i ze schodů. Říkal mi: Ty moje nohy už mi vypovídají poslušnost, nechtějí chodit,“ svěřil se Troška.

„Pan Brabec byl především úžasný člověk a kamarád. On byl parťák. Neuvěřitelný parťák, který nikdy nezkazil žádnou legraci. Byl vlídný, milý, skromný, to byla radost s ním pracovat. On chodil na plac naprosto perfektně připravený. Byl to Pan herec s velkým P,“ uzavřel populární český režisér.

Brabec na účast v seriálu kývl v době, kdy bylo napsaných prvních deset dílů. „Až potom přišly ty díly, které byly hodně politicky zparchantělé. Ale to už z toho nešlo utéct,“ poznamenával herec v minulosti. 

Anketa

Máte rádi seriál ,,30 případů majora Zemana"?

90%
10%
hlasovalo: 12205 lidí

Na jeho slova vzpomíná dnešní deník Blesk.

„Major Zeman mě jako herce zničil, protože jsem už nedostával jiné úkoly. Měli mě zaškatulkovaného jako Zemana, bylo to jako cejch na čele!“ uváděl také Brabec ke své roli.

Za některé díly se podle svých slov doslova styděl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …