Zdeněk Zbořil připomíná, o čem se díky diskusím o panu Pochem nemluví

23.06.2018 15:42

Publicista a komentátor Zdeněk Zbořil se v rozhovoru pro PrvníZprávy.cz rozhovořil o problému s nominantem na post ministra zahraničních věcí Miroslavem Pochem. Podle něj tento problém však není tím podstatným. „Téměř bez povšimnutí prošlo jednání na Hradě o budoucnosti ČEZu,“ poznamenal Zbořil.

Zdeněk Zbořil připomíná, o čem se díky diskusím o panu Pochem nemluví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Jde o energetický výhled do budoucna, o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany a v neposlední řadě o částku 200 miliard korun. A s tím se bude muset zabývat jakákoliv vláda, jestli Babišova anebo úřednická. S budoucností české energetiky je také spojena energetika střední a východní Evropy,“ nechal se slyšet v této souvislosti Zbořil. 

Zbořil se v rozhovoru vyjádřil také k připomínce přepadení Sovětského svazu vojsky nacistického Německa a jeho spojenci. „Útok na Sovětský svaz provedla armáda nacistického Německa, ale za spolupráce asi čtrnácti symbolických spojenců, z těch okupovaných nebo Německem dobytých zemí. Takže kromě Španělů, Italů a třeba Dánů, o tom málo mluvíme, že tyto oddíly tam byly kromě oddílů SS z Holandska a Norska, a tak se vlastně vytvořila současným termínem řečeno mezinárodní koalice, mezinárodní společenství, které zaútočilo na Sovětský svaz a navíc porušilo dokonce i tu dohodu, která je dneska hanlivě označována jako pakt Hitler–Stalin nebo Ribbentrop–Molotov,“ udělal exkurz do historie Zbořil.

  • Původní text ZDE.

A promluvil i ke slovům německé kancléřky Angely Merkelové, která v minulých dnech uvedla, že pro vyhnání Němců ze zemí střední a východní Evropy po druhé světové válce neexistovalo morální ani politické ospravedlnění. „Merkelová zapomíná, že jsme to nebyli my, kdo rozhodl o odsunu nebo vyhnání, jak říkají odpírači viny Němců za 2. světové války, ale Spojenci (SSSR, USA, Velká Británie a Francie) na konferenci v Postupimi,“ zmínil Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…