Zdravotnictví není kšeft. Jste nemorální, křičeli na Hegera v rádiu

29.05.2012 20:35

Martin Veselovský ve svém Speciálu na ČRo diskutoval s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem, ředitelem Nemocnice Jihlava Lukášem Velevem, ředitelem Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Markem Zemanem a bývalou místopředsedkyní Ústavního soudu Eliškou Wagnerovou o možnosti zaplatit si za vybraného lékaře u zákroku. Mnoho lidí tato nová možnost spíše rozčílila.

Zdravotnictví není kšeft. Jste nemorální, křičeli na Hegera v rádiu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

„Je to praxe, která je běžná v řadě zemí. Například v Rakousku si lze za příplatek vyžádat lepší sestru nebo návštěvu primáře,“ uvedl Heger. „Tak jako jsou poplatky možné u nadstandardních pokojů, tak i zde to odstraňuje korupční praktiky,“ vysvětlil ministr.

Korupce zůstane

„Rozhodně to neeliminuje tu možnost plateb mimo. To bude platba pro nemocnici. Vybraný lékař ji nedostane, zatímco ta platba, kterou mu nyní dávají pacienti, mu bude scházet,“ oponovala Wagnerová s tím, že lékař na korupci má zájem a vedle sebe budou fungovat dvě praxe, které dostanou z lidí peníze.
„Chystáme se k tomu určitě,“ řekl za svou nemocnici Zeman. Uvedl, že polovina půjde lékaři a druhá polovina nemocnici. Částka bude daněna. Zeman je hluboce přesvědčen, že nové nařízení korumpování lékařů eliminuje.

S tím zase nesouhlasil Velev. „Někdo se snaží vytvořit dojem, že podstatný problém korupce ve zdravotnictví je korupce lékařů,“ prohlásil. „To, že se něco dává pod pultem lékařům, není zase tak bezvýznamný problém,“ hájil návrh Heger. Za důležité považuje ministr morální hledisko.

Podle Wagnerové jsou lékaři příliš vytíženi, než aby mohli zvládat placené výkony navíc. „Především se bude jednat o plánované výkony,“ zdůraznil Zeman. Rozhodně odmítl, že by to jakkoli ohrozilo akutní pacienty. Také se toto placení nebude týkat všech lékařů, ale z dvaceti, kteří jsou na chirurgii nemocnice na Vinohradech, asi tak pěti až osmi.

Chcete zavést eutanazii a zabíjet starší lidi

Rozhořčená paní z publika prohlásila, že Heger by nejradši zavedl eutanazii a ignoroval starší občany, kteří nemají peníze. Uvedla, že dělá z lékařů roboty. „Já se snažím vyrovnávat to, aby peníze šly rovnoměrně do péče i do platů. Ale musíme vyjít s tím, co máme,“ odpověděl.



„Já patřím k těm, kteří nemají radost z toho, že se zavedl pojem klient. Ale máte pravdu, že každý, kdo si platí zdravotní pojištění, se stává nějakým subjektem práva,“ odpověděl ministr na otázku, zda má pocit, že nyní jsou občané pacienty nebo klienty lékařů.

Právo volby

„Já varuji, že se bavíme o zdravotnictví, ne o prodeji jablek,“ řekl Velev s tím, že naprosto odmítá dělat z medicíny kšeft. „Normální člověk do nemocnice nechodí, aby si vybral lékaře podle toho, jak se mu líbí,“ souhlasila Wagnerová a prohlásila, že nárok mít to nejlepší by měli mít všichni stejný. „Je to neslušné,“ dodala.

Heger její slova označil za nespravedlivá. „Já rozumím panu Zemanovi, který tady má šéfa. Já jsem trochu svobodnější tady na Vysočině,“ prohlásil Velev. „Já si prostě myslím, že pacient právo volby má mít,“ obhajoval se Zeman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…