Zdražení hypoték zatím realitní trh příliš neovlivní, míní realitní expert Kotaška

09.12.2021 9:28 | Komentář

Roky rekordně nízkých úrokových sazeb u hypotéčních úvěrů jsou pryč. Definitivní tečku za nimi učinila ČNB, když na začátku listopadu zvedla v rámci boje proti inflaci základní úrokovou sazbu o 1,25 procenta na 2,75 procenta. „Hypotéky samozřejmě zdraží, ale na nemovitostní trh to zatím zásadní vliv mít nebude,“ myslí si Jan Kotaška, generální ředitel developerské společnosti BlackBird Real Estate.

Zdražení hypoték zatím realitní trh příliš neovlivní, míní realitní expert Kotaška
Foto: Archiv J. Kotašky
Popisek: Jan Kotaška, generální ředitel developerské společnosti BlackBird Real Estate

Řada lidí si v minulých letech pořizovala nemovitosti na hypotéku při úrocích pod dvě procenta. V současnosti se mnohým z nich přibližuje jejich refixace. Ta bohužel pro ně přichází do doby, kdy úroky hypotečních úvěrů v reakci na kroky centrální banky raketově rostou. A to experti očekávají další zvyšování sazeb ještě do konce roku.

Anketa

Obstál Adam Vojtěch coby ministr zdravotnictví?

31%
64%
hlasovalo: 47558 lidí
„Brzy se na hypotékách dostaneme na čtyři až pět procent, což ceny hypoték razantně zvýší. Podle celkové výše úvěrů může jít o zdražení splátek až o tisíce korun, což je samozřejmě nepříjemné. Na druhé straně budou hypotéky pořád levnější než inflace, která lidem citelně ubírá hodnotu jejich úspor,“ tvrdí Jan Kotaška.
 
Česká národní banka musí v současné době konat, přesto je v těžké situaci. Inflace totiž nevzniká jen v České republice, je z určité části dovezená. Podílejí se na ní mimo jiné rostoucí ceny, které způsobily narušené dodavatelské řetězce zapříčiněné koronavirovou pandemií, a výrazně ji posilují rostoucí ceny energií, které se následně přelévají do ceny všech produktů.
 
„Je zajímavé, jak se otevírají nůžky například mezi ČNB a americkou centrální bankou FED. Přestože je v USA inflace ještě vyšší než u nás, FED stále drží sazbu 0,25 procenta, zatímco ČNB již 2,75 a zřejmě ještě poroste,“ přidává realitní expert překvapivé srovnání.
 
Jak se tedy růst inflace a zdražování peněz promítnou do realitního trhu? Podle Jana Kotašky zatím nijak výrazně. Hlavním důvodem je dlouhodobý nedostatek nových bytů, především v Praze, ale i v regionech. Třeba v Praze by se jich v současné době prodalo klidně dvacet tisíc, ale na trhu jich není ani desetina. Od toho se odvíjí i cena bytů, která se řídí nabídkou a poptávkou. Platí tedy jednoduchá rovnice – když je bytů málo, jsou dražší.
 
 
Navíc podle Jana Kotašky není současné zdražování hypoték zásadní, a to díky letošnímu zrušení superhrubé mzdy. „Lidé mají díky tomu více peněz. U průměrných čtyřicetitisícových platů přineslo zrušení superhrubé mzdy lidem řádově tři tisíce měsíčně navíc. Hypotéky si nejčastěji berou manželé, kde mají příjmy oba, což představuje dostatečný polštář. A lidé to ustojí i v případě výpadku jednoho příjmu například kvůli mateřské dovolené,“ říká generální ředitel BlackBird Real Estate.
 
I z toho důvodu neočekává, že by v nejbližší době dramaticky rostl počet lidí, kteří své hypotéky neutáhnou. „A kdyby se přece jen nějaké procento lidí v potížích objevilo, bytů je na trhu tak málo, že to stejně žádný významný vliv na situaci na trhu s bydlením mít nebude,“ doplňuje Jan Kotaška s tím, že nadále zůstává hlavní překážkou při řešení bydlení nedostatek nových bytů.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…